Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 8 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Veiligste auto van 2016 is nu een betaalbare en zuinige occasion

De Toyota Prius staat bekend om zijn brave en zuinige karakter. Maar wist je dat de hybride ook nog eens extreem veilig is én je hem inmiddels voor relatief weinig geld als occasion op de kop tikt?

De Prius kwam al eind vorige eeuw op de markt, maar boekte pas echt faam met de tweede generatie, die in 2003 verscheen. Eerder vertelden we je al dat deze variant inmiddels voor een appel en een ei te vinden is op de occasionmarkt.

Toyota Prius als veilige occasion

Vandaag focussen we ons echter op de vierde generatie van het Japanse zuinigheidswonder. Dit model verscheen in 2016 op de markt en werd toen direct grondig getest door de Euro NCAP, een organisatie die de veiligheid van auto’s test. Van de 23 modellen die dat jaar aan crashtests onderworpen werden, behaalde de Toyota Prius de beste overall rating.

Toyota Prius zuinige veilige occasion test crashtest betaalbaar goedkoop tweedehands auto
De Toyota Prius na een zij-impact. (Afbeelding: Euro NCAP)

Dat betekent uiteraard vijf sterren. Op alle vlakken gooit de Japanse occasion hoge ogen: de veiligheid van volwassen passagiers (92 procent), de veiligheid van kinderen aan boord (82 procent), voetgangersveiligheid (77 procent) en veiligheidssystemen (85 procent). De veiligheidsorganisatie is dan ook positief gestemd, zo valt te lezen in het complete testrapport.

Verbruik van de tweedehands auto

Je kunt dus met een gerust hart op pad in de Toyota Prius. Geen zorgen om veiligheid en ook om de hoge brandstofprijzen hoef je je niet druk te maken. De occasion staat bekend om zijn lage verbruik. Alle uitvoeringen van de vierde generatie Prius hebben dezelfde zuinige 1,8-liter viercilinder benzinemotor die is gekoppeld aan een elektromotor die samen goed zijn voor een bescheiden 122 pk.

Toyota Prius zuinige veilige occasion test crashtest betaalbaar goedkoop tweedehands auto
(Afbeelding: Toyota)

Op papier bedraagt het verbruik van deze hybride slechts 1 op 30. Wie een beetje z’n best doet zou dit in de praktijk moeten kunnen halen. Als je er niet al te veel op let moet je bij deze Toyota Prius rekenen op een praktijkverbruik van zo’n 1 op 25; nog altijd stukken beter dan de meeste andere auto’s op de weg.

Betrouwbaarheid en prijs

Ook dure garagerekeningen zijn volgens de Wegenwacht geen punt van zorg bij deze occasion: “Deze Prius is net als zijn voorgangers zeer betrouwbaar.” Het vakje deugdelijkheid kan dus ook afgevinkt worden.

Toyota Prius zuinige veilige occasion test crashtest betaalbaar goedkoop tweedehands auto
(Afbeelding: Toyota)

Dan rest ons enkel nog de prijs te benoemen. De occasion is nog vrij jong, dus zo goedkoop als de tweede generatie Toyota Prius ga je hem natuurlijk niet vinden, maar op verkoopsite Gaspedaal.nl vind je het model dat we in dit artikel hebben besproken al wel vanaf zo’n 16.000 euro. Nog altijd niet gek voor een veilige, zuinige en betrouwbare occasion.

Deze gloednieuwe Volkswagen kost nog geen 13.000 euro

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.