Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 7 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze gloednieuwe Volkswagen kost nog geen 13.000 euro

Hoewel nieuwe auto’s voor veel Nederlanders haast onbetaalbaar zijn geworden, hangt aan dit nieuwe Volkswagen-model een verdacht klein prijskaartje. En als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het vaak ook. Althans, hier in Nederland.

We hebben het over de Volkswagen Virtus, in feite een sedan-versie van de bekende Polo. Goede kans dat je nog nooit van de Virtus hebt gehoord. Sedans zijn niet bijster populair in ons land en deze spotgoedkope auto is dan ook niet in Europa te krijgen.

Nieuwe Volkswagen voor 12.880 euro

Wie een Virtus wil, moet afreizen naar India, waar je voor 5.300 euro ook al een spiksplinternieuwe Renault Kwid op de kop tikt. Deze Volkswagen kost je minimaal 1.147.900 Indiase roepies, omgerekend zo’n 12.880 euro.

Volkswagen Virtus nieuwe auto goedkoopste goedkope
(Afbeelding: Volkswagen)

Hoewel de Volkswagen Virtus ook in Brazilië leverbaar is, staat deze Indiase variant op een net iets ander platform. Als Skoda Slavia (dat merk onderdeel uitmaakt van de Volkswagen Group) is hetzelfde model al voor 12.220 euro te koop.

Geen pk-monster, wel veilig

De goedkoopste versie van de Volkswagen Virtus komt met een 1.0-liter driecilinder benzinemotor met 115 pk. Deze is gekoppeld aan zestraps handgeschakelde versnellingsbak die het vermogen naar de voorwielen stuurt.

Volkswagen Virtus nieuwe auto goedkoopste goedkope
(Afbeelding: Volkswagen)

Geen pk-monster, maar wel een volwaardige en veilige auto, zo blijkt ook uit de Global NCAP-score van vijf sterren. Deze organisatie test de veiligheid van nieuwe auto’s en zeker in India laat dat nog weleens te wensen over.

Toch niet zo’n goedkope nieuwe auto

Deze Volkswagen Virtus mag dan ruim twee keer zoveel kosten als een Renault Kwid, als koper krijg je er veiligheidsfeatures zoals airbags voor terug. En voor ons mag minder dan 13.000 euro spotgoedkoop lijken, maar vergeet niet dat dit voor Indiërs nog altijd een fors bedrag is.

Volkswagen Virtus nieuwe auto goedkoopste goedkope
(Afbeelding: Volkswagen)

Het gemiddelde jaarsalaris in India bedraagt volgens Forbes omgerekend zo’n 22.000 euro voor mannen en slechts 17.000 euro voor vrouwen. In datzelfde Forbes-artikel wordt ook nog een bron aangehaald (Glassdoor) die spreekt over een gemiddeld inkomen van slechts 10.600 euro. Het is hoe dan ook fors minder dan wat wij in Nederland en de rest van Europa verdienen. Tja, dan is 12.880 voor een nieuwe Volkswagen plots niet meer zo goedkoop.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.