Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Marvel onthult drastische koerswijziging met Spotlight

De nieuwe Marvel-show Echo wordt de eerste show die onder Spotlight valt, een nieuw initiatief dat het MCU weer toegankelijker moet gaan maken.

Ook Disney-CEO Bob Iger heeft drommels goed door dat Marvel Studios terug naar de tekentafel doet. Het onlangs uitgekomen boek The Reign of Marvel Studios beschrijft hoe de extra Marvel-series op Disney+ voor een versplinterde focus zorgen.

Marvel Studios overweegt noodgrepen

Kevin Feige, Marvel Studios-baas en de shadow director van het MCU, is “spread too thin”, aldus bronnen binnen het bedrijf. Dat merk je als kijker ook: al sinds Avengers: Endgame lijkt het MCU zoekende, met een warrige Phase 4 en steeds vaker tegenvallende films en series. In datzelfde aan te raden boek wordt ook beschreven hoe Disney en Marvel Studios al noodgrepen overwegen. Zelfs het terugbrengen van Iron Man, Black Widow en Captain America ligt op tafel.

toekomst, mcu, kevin feige, marvel, 2032
Kevin Feige (Afbeelding: Getty)

Dat zou een zet zijn waarvan we pas wat gaan merken in de volgende Avengers-film, Secret Wars, die voor 2027 op de bioscoopagenda staat. Maar in de tussentijd heeft Marvel Studios echter nu al een opvallende verandering doorgevoerd, in een poging om afgehaakte consumenten terug te winnen.

Spotlight doorbreekt chaos

Alles in het MCU is verbonden en haakt dus op elkaar in. Dat was aan het begin tof, met een scene op het einde van Iron Man die weer naar de volgende films hintte, maar ondertussen is het MCU met 32 films en meer dan vijftien series praktisch ontoegankelijk. Van een consument verwachten dat ze alles hebben gezien levert een enorme drempel op om in te stappen.

Dat heeft Marvel nu ook door. De oplossing? Spotlight, een nieuwe banner binnen het Marvel Cinematic Universe. Shows (en films) die onder die label gaan vallen, kun je checken zonder dat je huiswerk hoeft te doen. Gewoon een verhaal dat op zichzelf staat.

Echo als eerste voorbeeld

De aankomende 18+-show Echo zal de eerste Marvel-titel zijn die onder Spotlight valt. Het label komt zelfs gepaard met een eigen titlecard een introotje dus, inclusief een bijbehorend muziekje.

Marvel Studios spotlight Echo
De title card (Afbeelding: Disney)

In het geval van Echo wil dat volgens Marvel Head of Streaming Brad Winderbaum zeggen dat “net zoals comics-fans geen Avengers of Fantastic Four hoeven te lezen om te genieten van een Ghost Rider Spotlight comic, hoeft ons publiek geen andere Marvel-series te hebben gezien om te begrijpen wat er gebeurt in Maya’s verhaal.”

Dus ondanks het feit dat Maya haar debuut maakte in de Hawkeye-serie en dat Daredevil en de Kingpin op zullen duiken, hoef je al die series niet gezien te hebben. Hetzelfde geldt voor het bredere Marvel Cinematic Universe, met alle films. Opvallend genoeg had je destijds de Netflix-shows, met Daredevil, Jessica Jones en co., ook zo onder Spotlight kunnen scharen. Die hadden ook geen last van de toenmalige bioscoopfilms, doordat Marvel Television los stond van Marvel Studios.

Geen beperkingen meer?

Hopelijk zorgt Spotlight ervoor dat de filmstudio meer losstaande verhalen gaat vertellen. The Reign of Marvel Studios laat namelijk tevens op onthullende wijze zien hoe vaak films en series binnen het MCU eigenlijk haast verpest worden door alle verplichte verwijzingen en linkjes naar andere Marvel-films.

Het is ironisch dat Marvel Studios nu zo’n last heeft van de factor die de comics al die decennia al juist zo tof maakt: een groter, verbonden universum. Maar ook in de comics is de stripgigant er niet bang voor toch buiten die continuïteit te treden, of zelfs die continuïteit compleet te rebooten.

Marvel Spotlight is een mooie eerste stap in eenzelfde richting voor de filmdivisie van het bedrijf. En die reboot? Feige overweegt zelfs zo’n drastische ingreep, zoals je in dit artikel kunt lezen.

Polygon

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.