Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 6 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Grote verandering The Simpsons wordt direct ‘woke’ genoemd

Na 34 jaar en meer dan 750 afleveringen op de teller verdwijnt één van de langste terugkerende grappen in The Simpsons. Homer zal Bart niet langer om de nek vliegen. “Mee met de tijd.” En ja, dan ben je voor veel mensen direct ook ‘woke’.

Voorspellingen van de toekomst zijn de cartoonserie niet vreemd. Laatst kwam het geesteskind van Matt Groening nog akelig dicht in de buurt van het Ocean Gate-drama. Maar de makers van The Simpsons kijken evenzeer naar de impact van het verleden.

The Simpsons schrapt wurggrap

Een lopende grap in de tekenfilmserie is dat Homer zijn zoon Bart vaak berispt door de nek zo stevig dicht te knijpen dat zijn ogen uitpuilen en hij de tong uitsteekt. Maar hoewel het een wederkerend kenmerk is van de vader-zoon dynamiek tussen Homer en Bart, is deze wurging even vaak bekritiseerd vanwege kindermishandeling. Nu wordt de grap voorgoed geschrapt.

De aap kwam overigens niet uit de mouw van een studiohoofd of schrijver maar van Homer Simpson zelf. Tijdens de derde aflevering van het nog lopende 35ste seizoen van The Simpsons, werd de gele pater familias aan een nieuwe buur voorgesteld. En tijdens de kennismaking maakte hij duidelijk dat de nek van Bart voortaan veilig is. Na een compliment over zijn sterke handdruk verklaart Homer: “Zie je Marge? Bart wurgen heeft zo zijn voordelen gehad”, alvorens hij zich tot de nieuwe buur wendt. “Grapje, dat doe ik niet meer hoor. De tijden zijn veranderd.”

Zelfs dit vindt men woke

Al lijkt niet iedereen die mening gedeeld. Veel comments op bovenstaande Twitter-post wijzen dan ook met de vinger naar The Simpsons over zogenaamde ‘woke-cultuur’. Dat de term te pas en te onpas wordt gebruikt, staat buiten kijf. Maar misschien moet de Raad voor Kinderbescherming toch eens bij deze zure mensen langsgaan. De laatste keer dat Homer Bart om de nek vloog in The Simpsons was in de eerste aflevering van het 31ste seizoen uit 2019, al vier jaar terug. Wedden dat ze dit niet eens gemerkt hadden?

Check ook de opmerkelijke fout in The Simpsons die je ongetwijfeld hebt gemist.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.