Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 3 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Ultieme noodgreep van Marvel wordt peperduur zwaktebod

Geen speculatie, geen geruchten, maar keiharde journalistiek onthult dat Marvel Studios drastische opties aan het overwegen is, waaronder de terugkeer van Tony Stark.

De tijd dat je direct naar de bioscoop rende voor een nieuwe Marvel-film is wel voorbij. Waar elke fan reikhalzend uitkeek naar Endgame, de grote climax van meer dan tien jaar aan films, verloor het Marvel Cinematic Universe daarna een beetje zijn glans.

Het gaat niet best met Marvel Studios

Naja, schrap gerust ‘een beetje’. Sure, de superheldenfilms brengen nog steeds honderden miljoenen dollars in het laatje, maar de bioscoopcijfers lopen rap terug. En, op de langere termijn belangrijker: de beoordelingen. CGI die niet af is bij Ant-Man, Doctor Strange die niet eens de zeven weet aan te tikken op IMDb, Disney+ Originals die tegenvallen.

toekomst, mcu, kevin feige, marvel, 2032
Kevin Feige (Afbeelding: Getty)

Disney-CEO Bob Iger heeft al aangegeven dat Marvel Studios terug naar de tekentafel moet. Dat bevel zijn studiohoofd Kevin Feige en zijn team nu aan het opvolgen, en hoe!

De journalisten van het gereputeerde Hollywood-magazine Variety hebben een flink aantal bronnen binnen Marvel Studios gesproken, met een onthullend artikel als resultaat. Het is menens.

Iron Man als ultieme noodgreep

We raden je vooral aan het artikel te gaan checken, want de reportage zit tjokvol interessante details voor Marvel-fans, maar één element viel in het bijzonder op. Want wat is de ultieme noodgreep als je fans van de eerste MCU-films weer de bioscoop in wil krijgen? Precies, Iron Man en Captain America terugbrengen. Het klinkt en is misschien een zwaktebod, maar Marvel Studios is zo desperate dat een nieuwe Avengers-film met het originele team overwogen wordt.

Variety schetst het beeld van een Marvel Studios die worstelt om de kwaliteit van het werk en de interesse van fans te behouden na een stortvloed van Disney+-series en glansloze bioscoopfilms. “Er zijn gesprekken geweest om de originele groep terug te brengen voor een Avengers-film”, aldus de bronnen van Variety. “Dit zou onder andere betekenen dat Robert Downey Jr.’s Iron Man en Scarlett Johansson’s Black Widow, die beide dood gingen in Endgame, uit de dood laten herrijzen. […] Maar de studio heeft zich nog niet gecommitteerd aan het idee.”

Juich niet te vroeg

Juich dus niet te vroeg. Diezelfde bronnen wijzen er namelijk op dat het peperduur zou zijn om Scarlett Johansson en Robert Downey Jr. terug te brengen. Een van de redenen dat Tony Stark het loodje legde in Endgame was dat de acteur ondertussen monstrueuze bedragen kreeg per film.

cameo's gelekt, deadpool 3, nederlandse actrice, famke jansen
Wolverine maakt volgend jaar MCU-debuut in Deadpool 3 (Afbeelding: Marvel)

Bovendien zou het verhaaltechnisch een zwaktebod zijn. Sure, in de comics gaan superhelden continu dood, om vervolgens weer doodleuk een paar maanden later in actie te komen, maar live-action is toch andere koek. Op die manier de stakes van films devalueren kan de desinteresse van fans, die al groeit, potentieel alleen maar erger maken.

Van Avengers naar X-Men?

Bovendien hebben we het hier over Marvel. Een stal met duizenden personages, waaronder sinds kort ook weer de filmrechten voor de X-Men. Het artikel van Variety beschrijft ook hoe Feige overweegt die iconische mutanten versneld te introduceren. De nieuwe Avengers, maar dan anders.

Afijn, er liggen dus genoeg opties op tafel. Het is nog te vroeg dag om te voorspellen welke maatregel Marvel Studios gaat kiezen. Maar dat er rigoureuze opties overwogen en zelfs gekozen gaan worden, is duidelijk.

Check terwijl we meer nieuws afwachten vooral het hele (fascinerende) artikel van Variety of stream deze toffe superheldenserie op Disney+, die Marvel laat zien hoe het ook kan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.