Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's 2 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Houdini-act BMW doodsteek voor Nederlands laatste autoproducent

Een houdini-act van de Duitse automacht BMW komt het Nederlandse VDL Nedcar duur te staan. Bijna al het personeel moet de laatste der Nederlandse autoproducenten verlaten. En dat raakt ieders patriottistische autohart.

VDL Nedcar is nog altijd de enige autoproducent van seriemodellen in Nederland. Het bedrijf is gevestigd in Born in de gemeente Sittard-Geleen en sterk geautomatiseerd. In het verleden dreigde meermaals sluiting van het bedrijf en verplaatsing van de productie naar Centraal- of Oost-Europa. Is het vertrek van die vermaledijde Duitsers dan de finale klap?

BMW-vertrek kost VDL Nedcar 2.000 banen

Bij autofabriek VDL Nedcar verdwijnen om precies te zijn in maart 2024 ruim 2000 banen. Dit dus allemaal doordat BMW zijn auto’s er niet langer in elkaar laat zetten. Daarmee schrapt moederbedrijf VDL het merendeel van de nog overgebleven banen bij de fabriek. Er blijven ongeveer 450 arbeidsplaatsen over. Dit is te lezen in een adviesaanvraag aan de ondernemingsraad.

In totaal 1.000 uitzendkrachten en 500 fulltimers kregen eerder al te horen dat er geen werk meer zou zijn voor hen bij VDL Nedcar. De nieuwe ontslagen komen daarbovenop. Dat worden uitgedunde personeelsfeestjes.

De laatste autoproducent van Nederland heeft zich kunnen voorbereiden op de exodus aan personeel. In 2020 maakte BMW al bekend te stoppen met VDL Nedcar als productiepartner voor MINI-modellen en de uiterst vreemde BMW X1. Die samenwerking eindigt in maart 2024 definitief.

Laatste autoproducent van Nederland in stand-by

VDL Nedcar hoopt nog altijd een nieuwe autofabrikant te strikken als klant. De ongeveer 450 medewerkers die in dienst blijven, houdt de Nederlandse autoproducent daarom achter de hand om voldoende kennis en kunde in huis te hebben om snel weer auto’s te kunnen produceren.

“We houden dus meer banen in de lucht dan noodzakelijk om de fabriek stand-by te houden. Een investering die gebaseerd is op het vertrouwen dat er een nieuwe samenwerking tot stand zal komen”, schrijft het bedrijf.

Financiële regelingen en bonus

Voor het ontslagen VDL Nedcar-personeel worden financiële regelingen getroffen er komt hulp bij de zoektocht naar nieuw werk. Alle medewerkers krijgen ook een bonus van 7500 euro per persoon als VDL Nedcar de productieafspraken met BMW haalt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.