Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 2 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

De misleidende waarheid achter ‘Shot on iPhone’

Apple pronkt er continu mee dat je professionele opnames kunt maken met je iPhone. Toch vertelt ‘Shot on iPhone’ niet het hele verhaal.

Afgelopen maandag onthulde Apple een handvol nieuwe Macs tijdens een speciale Halloween-themed livestream genaamd Scary Fast. Het hypermoderne Apple Park werd in mist gehuld, inclusief vleermuizen en andere spooky knipoogjes.

Scary Fast: Shot on iPhone

De onthullingen van Tim Cook en co. waren niet zo denderend. Mac(Book)s met iets betere chips, nieuwe kleurtjes, dat soort kleine iteraties. Geen One More Thing of innovatieve onthulling. Tot het einde.

Toen onthulde de techgigant met subtiele tekst in beeld opeens dat het hele event met een iPhone was opgenomen: “Shot on iPhone.” Het is een leus die Apple al jaren gebruikt in marketing. De boodschap is steevast dat iPhones zo goed zijn, dat ze de rol van professionele camera’s kunnen vervangen.

Oordeel zelf. Het event van maandag zag er extreem goed uit. Hetzelfde geldt voor deze muziekvideo van Olivia Rodrigo, die ook met de nieuwe iPhone is gefilmd.

Apple pronkt gretig met het feit dat beide producties ogen alsof ze met peperdure hardware zijn gefilmd. Het ‘probleem’? Dat is ook zo.

iPhone 15 Pro Max plus peperdure apparatuur

Maak je geen zorgen, Apple speelt niet vals; zowel het Scary Fast-event als de muziekvideo van Rodrigo zijn echt met een iPhone 15 Pro Max gefilmd. Maar dat is niet het hele verhaal. Want, ja, de camera van de iPhone heeft de beelden gecaptured die je op je beeldscherm ziet, maar dat is slechts één ingrediënt.

Nieuwe achter-de-schermen-beelden van Apple laten de pers namelijk zien hoe het event van afgelopen maandag is opgenomen. De iPhone 15 Pro Max is het apparaat dat uiteindelijk filmt, maar wel in een peperdure Holllywood-arm, peperdure studiolampen, gimbals, dollies, drones en natuurlijk professionele nabewerking.

Herkenbaar verschil

Ga zelf maar na: je eigen smartphone-foto’s pakken ook beter uit in goed daglicht dan als het schemert. En je video’s zijn scherper als je hand niet trilt. Pak die twee dynamieken, gooi er vele tienduizenden dollars aan professionele apparatuur tegenaan, en ja, dan kan de iPhone 15 Pro Max opeens absurde beelden schieten.

Maar ja, het is niet alsof jij zonder Hollywood-arsenaal vandaag nog zelf Apple’s keynote kunt evenaren. ‘Voorliegen’ of ‘misleiden’ zijn veel te grote woorden, maar de techgigant belooft met ‘Shot on iPhone’ impliciet wel dat je zelf dit alles kunt, als je maar de nieuwste iPhone koopt. Was het maar zo’n feest…

Toch geïnteresseerd in de nieuwste iPhone? In dit artikel vertellen we je in welke buurlanden de gadget het goedkoopst is. Scheelt weer! Of lees in de blog van Apple hoe de productie van het event tot stand is gekomen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.