Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Horloges en accessoires 25 apr 2024
Leestijd: 7 minuten

Review: nieuwe OnePlus-smartwatch getest in extreme hitte en kou

Tijd voor een nieuwe smartwatch. Althans, dat vindt OnePlus. Dit zijn onze bevindingen van de Watch 2 Nordic Blue Edition. We checkten direct ook de nieuwe tablet.

OnePlus lanceerde de OnePlus Watch 2 Nordic Blue Edition en Pad Go in Helsinki en Manners was erbij. In dit artikel lees je onze eerste indruk van deze producten. Ook testen we de Watch 2 in de kou van de  Finse sneeuw en de hitte van de warmste sauna’s. Onze conclusie van de smartwatch vind je onderaan. Als extra bonus krijg je van mij een aantal tips om je slaap te verbeteren (en daardoor gezonder te worden, langer te leven en beter te functioneren). 

OnePlus maakt al jaren naam als premium Android-merk met vele hoogwaardige producten. Persoonlijk heb ik het merk pas recent leren kennen dus ik ben nog aan het ontdekken wat ik ervan vind. Voor de kenners: de OnePlus Watch 2 was al verkrijgbaar en werd hoog gewaardeerd door de gebruikers door haar kwaliteit en prestaties. In Helsinki, Finland, waar OnePlus geregeld marktleider is met haar producten, werd dus het nieuwe ontwerp gepresenteerd: de Watch 2 Nordic Blue Edition, uitgevoerd in een prachtig marineblauw design, is uitsluitend verkrijgbaar in Europa. 

OnePlus Pad Go is nieuwste middenklasse tablet

Naast de nieuwe kleur van de Watch 2 werd er ook nog een compleet nieuw product uitgebracht: een middenklasse tablet, de OnePlus Pad Go. Deze heb ik niet uitgebreid getest, maar wel lang genoeg mee gespeeld om er een mening over te vormen. Voorzichtige conclusie: goede prijs-kwaliteitverhouding, prima specificaties en mooi design.

Getest: de OnePlus Watch 2 Nordic Blue
De OnePlus Pad Go (Afbeelding: OnePlus)

De Go is dankzij de uitstekende 2,4K-resolutie een gede optie voor mensen die niet hun spaarpot willen leegmaken voor een iPad maar wel een betrouwbare tablet willen kopen om video op te kijken, te gamen, werken, mailen en internetten. Met de goede batterij is dit ook een goede keuze voor mee op vakantie, in de auto voor de kinderen. 

De nieuwe smartwatch van OnePlus

Nu dan de Watch 2. Het is wel een voorwaarde dat je beschikt over een Android-telefoon met de OHealth app erop zodat je telefoon moeiteloos kan samenwerken met Google’s Wear OS. Naast het inderdaad erg fraaie design beschikt de OnePlus Watch 2 over een uitstekende batterij die het horloge tot wel 100 uur aandrijft. De gebruikers van de smartwatch zijn daarnaast erg enthousiast over de zeer accurate fitness tracking. Tijd om dat zelf eens aan een test te onderwerpen. We krijgen een OnePlus Watch 2 om uit te proberen in de Finse natuur. Daarnaast beproeven we de smartwatch in de hitte van de Finse sauna’s. Volgens OnePlus kan het horloge temperaturen tot 70 graden aan, maar ik ga een stapje verder want ik hou van extreem heet. 

Getest: de OnePlus Watch 2 Nordic Blue
Het nieuwe stijlvolle horloge (Afbeelding: OnePlus)

Ook belooft OnePlus een prettige gebruikerservaring, dus we zijn benieuwd waar dat hem in zit. Voor mij als gebruiker is het het belangrijkste dat een gadget goed werkt, doet waarvoor je hem aangeschaft hebt en intuïtief in het gebruik is. Een smartwatch moet een verrijking zijn die mijn leven makkelijker maakt en niet een obstakel dat extra sores oplevert. Dat was namelijk de reden dat ik afscheid genomen heb van alle andere smartwatches die ik ooit gedragen heb, ongeacht van welk merk ze waren. 

Dubbele gps-chip Watch 2 Nordic Blue Edition veelbelovend

In Finland gaan we de ruige natuur in, een uitstekende plek om te testen of het horloge kras- en valbestendig is. Ook test ik de accuraatheid van de gps. Te vaak laten een smartwatch steken vallen zodra ik buiten de gebaande paden ga, mooie beloftes van fabrikanten ten spijt. OnePlus belooft een dubbele GPS-frequentie, voor alle locaties. Een van de ontwikkelaars legt me uit dat gps juist in steden problematisch kan zijn. Veel smartwatches doen er lang over om je locatie te fixeren en te beginnen met navigeren, tot mijn grote irritatie. Benieuwd hoe de OnePlus Watch 2 het ervan af bent!

Getest: de OnePlus Watch 2 Nordic Blue
Nordic Blue, een mooi design (Afbeelding: OnePlus)

Ik schuif het klokje om mijn pols en bekijk hem eerst even rustig. Wat meteen opvalt, is het stijlvolle ontwerp met haar 2,5D-saffierglas en geborstelde en gepolijste afwerking. Na de installatie doorlopen te hebben, vallen me nog wat andere dingen op. Alles aan deze smartwatch voelt robuust en kwalitatief aan. De indeling is logisch en intuïtief en ontworpen om het leven makkelijker te maken. De OnePlus Watch 2 werkt goed samen met je (Android-)telefoon. In eerste instantie test ik hem in combinatie met de Google Pixel 8 Pro. Dat verloopt zonder problemen. Vervolgens test ik hem met de OnePlus 12R. Hierbij zitten nog een paar extra slimmigheden. Als je een OnePlus-telefoon gebruikt, synchroniseert het horloge automatisch met de weer- en alarm-apps. Dit werkt inderdaad, zo blijkt. 

Getest in het ruige Finland

Dan is het moment om de smartwatch verder te testen aangebroken. We worden gedropt in de adembenemend fraaie Finse natuur. Zei ik adembenemend? Dat is niet het juiste woord, want als je hier één ding in overvloed hebt, is het wel ademruimte. Ademverschaffend is dan ook een beter woord. We hiken tussen de Finse sparren, langs de Baltische zee. Onder onze schoenen knerpt de laatste sneeuw van dit voorjaar, op onze wangen gloeit de zon en de talrijke vogels luiden luidkeels de lente in. Om mijn pols werkt de OnePlus Watch 2 zich uit de naad. Ongemerkt, overigens, want ik vergeet helemaal dat ik het horloge om heb. Gelukkig had ik hem wel ingeschakeld op het registreren van mijn hike. En dat, zo blijkt na afloop, doet hij feilloos. 

Later op de dag registreert de watch ook hoe we het ervan af brengen op de fiets, in de sauna, zwemmend in de ijskoude zee en in een yogales. Terwijl mijn geoefende opgiethand water over de hete stenen in de sauna giet, beslaat het horloge door de stoom. De thermometer heeft 105 graden aan. De OnePlus Watch 2 geeft geen krimp en toont keurig mijn hartslag.

Getest: de OnePlus Watch 2 Nordic Blue
De sleeptracking is zeer accuraat (Afbeelding: OnePlus)

Die nacht (en de vorige) registreert hij tevens mijn slaap. Resultaat? Accuraat. Dit is een smartwatch om op te vertrouwen. Waarom? Simpelweg omdat het de data bijhoudt op een manier waarop je kan terugvallen. Het beste voorbeeld is de slaapregistratie die zodanig geoptimaliseerd en ontwikkeld is met slaapexperts dat het je net die extra motivatie kan geven om je slaap te verbeteren. Dat kan het horloge niet voor je doen, maar het zorgt wel voor een gespreid bedje om beter te leren slapen, inclusief de nodige aanpassingen in je avond- en nachtrituelen. Voorheen werd ik nog weleens onrustig als mijn smartwatch gedurende langere periodes mopperde dat ik niet goed sliep, hetgeen me niet hielp. 

Sindsdien heb ik veel gelezen en talloze podcasts en presentaties aangehoord over slaapverbetering. Over beter slapen zijn boeken volgeschreven, maar die hoef je niet te lezen, want de OnePlus Watch 2 kan jouw slaapcoach zijn. Nadrukkelijk draait het hierbij om bijhouden, analyseren, leren en bijsturen. Voor mij is dat een fijne feature, want ik heb nu het vertrouwen dat ik, als ik me houd aan de randvoorwaarden voor een goede nachtrust, goed bezig ben. Dan kan ik nog steeds een slechte nacht hebben, maar wel binnen een positieve trend. Dit horloge helpt daar absoluut bij, al blijft het een hulpmiddel. Of je nou (denkt dat je) goed slaapt of niet, voor iedereen valt er winst te behalen op slaapgebied. Via deze links kun je leren over vanaf wanneer je beter geen koffie meer kunt drinken, wat powernaps kunnen doen en nog veel meer.

Extra slaaptips en conclusie

Conclusie: In vergelijking met andere smartwatches van verschillende merken (Samsung, Polar, Apple en Garmin) vallen me een aantal dingen op. Ten eerste vind ik de OnePlus Watch 2 heel allround, slim, snel en degelijk. De Polar is bijvoorbeeld meer gespecialiseerd in eindeloze details en data over je trainingen. Leuk, maar niet interessant voor de gemiddelde gebruiker.

Ten tweede heb ik echt het gevoel dat OnePlus veel gedaan heeft om het horloge te laten leren van de kinderziektes van eerdere generaties smartwatches. De problemen die me ten lange leste hebben genoodzaakt mijn smartwatch weer af te doen en er niet meer naar om te kijken, hebben zich niet voorgedaan. Het horloge laat zich instellen en gebruiken zoals jij dat wil. In mijn geval betekent dat: op de achtergrond, niet te dominant en zeker niet een device dat nog meer van mijn aandacht, tijd en energie probeert te stelen. Hoe je je smartwatch ook gebruikt, de OnePlus Watch 2 is een goede keuze. 

De OnePlus Pad Go is nu verkrijgbaar bij Coolblue, MediaMarkt en via OnePlus.com tegen een adviesprijs van €329. De OnePlus Watch 2 Nordic Blue Edition is vanaf 7 mei verkrijgbaar (maar nu al te pre-orderen) via OnePlus.com tegen een adviesprijs van €379.

Smartwatch

OnePlus Watch 2 Nordic Blue Edition

7.6 Score

Pluspunten

  • Allround
  • Degelijk
  • Snel

Minpunten

  • Vrij prijzig voor een Chinees merk

We testten de nieuwe smartwatch van One Plus onder extreme omstandigheden. Lees of de geschikt is voor de sauna en ijzige kou van Finland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.