Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Reizen 15 feb 2024
Leestijd: 6 minuten

In dit ideale vakantieland ontsnap jij slim aan het massatoerisme

Gastredacteur Maarten verkende afgelopen zomer Zuidoost-Finland, snoof de frisse lucht op, zwom in heerlijk koele meren waarvan je het water gewoon kan drinken, absorbeerde de stilte van de bossen, voelde de vrijheid en kwam helemaal bij. Nooit geweten dat vakantie zo ontspannend kon zijn! Ontsnap met ons mee aan het massatoerisme.

Waarom nu pas deze reportage? Nou, omdat het voorjaar en de zomer voor de deur staan en je wellicht nog vakantieplannen moet maken.

‘Aan massatoerisme ontsnappen in Finland’

Ik ben gek op vakantie vieren. Maar de laatste jaren gaat het me steeds meer tegenstaan om juist als ik wil bijkomen en ontspannen, terecht te komen in het massatoerisme. Sinds de covid-pandemie zijn we allemaal veel grotere outdoorliefhebbers geworden. Laat Finland nou precies daarin uitblinken.

Ik ging voor Manners op zoek naar het antwoord op de vraag waarom de Finnen de blijste mensen op aarde zijn en kwam er al snel achter dat dat weleens te maken zou kunnen hebben met hun prachtige natuur, frisse lucht, rust en vrijheid. Omdat ik totaal niet bekend ben in Finland, stelde Pure Noorden-specialist Voigt Travel een uitgekiende reis voor mij samen die me het mooiste van Zuidoost-Finland liet ervaren.

In dit ideale vakantieland ontsnap jij slim aan het massatoerisme
Een prachtige route voor hikes en fietstochten… mooier kan niet, toch? (Afbeelding: Visit Savonlinna)

Laten we beginnen met wat leuke weetjes over Finland. Wist je dat Finland meer sauna’s dan mensen telt? Er is zelfs een Burger King met een sauna. Dat ze de meeste koffie drinken en de meeste metal bands hebben per inwoner? Er zijn 188.000 meren in Finland… en meer dan 22 miljard (!) bomen. Tenslotte is Finland the world’s happiest country! Tijdens mijn reis ontdekte ik waarom.

Savonlinna en Lake Saimaa

Ik reis naar de regio rond de stad Savonlinna, in het zuidoosten van Finland; een heerlijk ongerept gebied wat doorsneden wordt door het grote meer Saimaa. Meteen na aankomst ervaar ik al de ruimte en rust. Perfect om aan het massatoerisme te ontsnappen. Ik proef er de lokale specialiteiten. Het bijzonderste dat ik heb gegeten? Moeilijk kiezen, maar het speciaalste was toch wel een sparrenijs. Fris ijs met een vleugje sparrensmaak met daarop een boterzachte nieuwe uitloop van een sparrentakje.

In dit ideale vakantieland ontsnap jij slim aan het massatoerisme
Ontsnappen uit de drukte (Afbeelding: Visit Saimaa)

Vervolgens is het tijd om de natuur te verkennen met een mooie hike. In het begin was ik druk in de weer met mijn camera om de prachtige plaatjes die we passeerden, te schieten. Maar al gauw drong het tot me door dat het overal even schilderachtig was. Stel je een groene weide voor vol lentebloemen, omzoomd door berken, sparren en dennen en onderbroken door water, bruggetjes en oude muurtjes. Elk moment verwacht ik wezens uit The Hobbit te zien. Het landschap dat je passeert is geregeld zo lieflijk, dat je wel moet stoppen om te staren. Om erachter te komen dat het overal even mooi is. Geen wonder dat de Finnen zo gelukkig zijn.

Chillen in mijn eigen blokhut en privé-sauna

Na een stevige wandeling is het tijd om bij te komen. Dat doe ik in Harjun Portti, een vakantiedorpje. Dit is echt een aanrader voor iedereen, waar je voorkeuren ook naar uitgaan. Ten eerste slaap je zeer comfortabel in mooie blokhutten die om het meer gedrapeerd liggen. Hier kom je pas tot rust. En dat is even wennen voor ons als gehaaste Nederlanders.

In dit ideale vakantieland ontsnap jij slim aan het massatoerisme
Ik laat me in het koele water van mijn privé-meertje glijden (Afbeelding: Visit Saimaa)

Een serene stilte regeert hier, slechts verstoord door de vogels en het kabbelende meer. Een weldadige kalmte komt over me heen wanneer ik me ’s ochtends na een behaaglijke nachtrust uitrek en tussen bomen en bloemen naar het meer loop. Direct vertraag ik; de rust dicteert me dat het tijd is om te onthaasten.

Hoewel het nog vroeg is, staat de zon al hoog aan de hemel als ik me in het rimpelloze meer laat glijden. Na een verkoelende duik kuier ik terug naar mijn blokhut waar de sauna inmiddels op temperatuur is. Sauna in, lekker zweten, sauna uit, meer in, zwemmen en meer uit. Repeat.

In dit ideale vakantieland ontsnap jij slim aan het massatoerisme
Bijkomen doe je in een van de miljoenen sauna’s die Finland rijk is (Afbeelding: Visit Saimaa)

Daarna ontbijt ik en ultra ontspannen stap ik op de mountainbike voor een tocht door de glooiende bossen rond het meer; een beschermd natuurgebied. Als je wil, kun je ook je trapondersteuning aanzetten op je fiets, maar dat doe ik uiteraard niet.

Voor de fietsfanaten worden er ook dagtochten georganiseerd van 30 km rond het meer, waarna je per boot (uiteraard met sauna erop zodat je extra kunt opladen tijdens de overtocht van een uur) naar de andere kant van het meer wordt gevaren. Na een paar dagen ontdek ik dat ik niet genoeg geheugen op mijn smartphone heb om alle perfecte plaatjes die ik vastleg op te slaan. Mijn fietsende gids weet dit fenomeen treffend te duiden: “the view matches the postcard.” En dat heb je bijna nergens. Aan het massatoerisme ben ik nu wel degelijk ontsnapt.

In dit ideale vakantieland ontsnap jij slim aan het massatoerisme
Vergaap je aan eindeloze vergezichten over schone meren en bossen (Afbeelding: Visit Savonlinna)

Kastelen en craft beer

In Savonlinna staat een prachtig kasteel dat ik bezoek. Olavinlinna on Euroopan pohjoisin keskiaikainen linna (Fins voor Olavinlinna is het noordelijkste middeleeuwse kasteel van Europa). Ons gezelschap mag een sneak peak werpen op de repetities van Die Zauberflöte, Mozarts beroemde operette die hier tijdens het operafestival uitgevoerd wordt. Daarna sluipen we door geheime middeleeuwse gangetjes en trappetjes tot we de met kaarsen verlichte ridderzaal van het kasteel betreden alwaar we mogen dineren als koningen.

In dit ideale vakantieland ontsnap jij slim aan het massatoerisme
Kasteel Olavinlinna verkeert in magische sferen (Afbeelding: Visit Saimaa)

Savonlinna heeft een geweldige craftbierbrouwerij Olaf die geregeld inspringt op wereldnieuws en daar een biertje voor maakt (NATO-beer, Leopard-tank-beer) en in de stad hebben ze een bezoekerscentrum in een tof oud treinstation waar geregeld gratis rockconcerten plaatsvinden.

Ook leuk om te doen: de Birdhouse tour: een compacte rondleiding waarin je een samenvatting krijgt van de lokale geschiedenis via kleurrijke maquettes van de oude huizen en gebouwen die er vroeger stonden en die nu dienst doen als vogelhuizen. Al speurend naar het volgende vogelhuisje loop je ontspannen door het stadje dat omringd is door water. In de avond verkennen we het meer tijdens een relaxte cruise rond Savonlinna om vervolgens neer te strijken bij Muikkuterassi, een rooftop-restaurant dat tot ver in de omgeving uitkijkt.

In dit ideale vakantieland ontsnap jij slim aan het massatoerisme
Verplaats je per boot, kano of kayak over een van de 188.000 meren (Afbeelding: Visit Saimaa)

Daarna heb ik weer zin om de natuur op te snuiven via mooie wandelingen en een safari per boot waarin we een zeer zeldzame zeehondensoort spotten. Ook leuk is om het meer per kano of kayak te verkennen. Na deze goede workout duik ik eerst in de sauna met uitzicht op het meer en voel ik me compleet en herboren na een duik in het verkwikkend koele water. En dan zit mijn reis er plotseling op. Met pijn in mijn hart stap ik in het vliegtuig en besluit dat ik hier zeker terug wil komen.

Meer informatie?

Met Voigt Travel ontdek je onontdekte parels in het noorden. Bijvoorbeeld Lapland, Noord-Noorwegen, IJsland, Spitsbergen of Zuid-Finland en ga je naar fotogenieke fjorden, besneeuwde bossen en het magische noorderlicht. Check Instagram of Facebook voor meer info over mogelijke reizen en ontsnap zelf aan het massatoerisme. Meer foto’s? Check Visit Savonlinna en Visit Finland.

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.