Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Geld & Carrière 6 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze Europese landen zijn nu extra goedkoop door sterke euro

Niet alleen het weer en de cuisine zijn interessante aspecten van een vakantieland. Ook de wisselkoers is iets om in de gaten te houden. Nu de euro sterk is, kun je in een paar Europese landen extra goedkoop op vakantie. Noorwegen, Zweden en Turkije springen in het oog, al zit bij één van hen een inflatie-addertje onder het gras.

We gingen van ‘dingflofbips’ naar ‘sms ff bondige clips’. Daarna voegden ook Letland, Litouwen en Kroatië zich bij de eurozone − al hebben we hier nog geen pakkende afkorting bij kunnen verzinnen. Nog steeds zijn er genoeg Europese landen waar je met een andere munt dan de euro betaalt. Denk aan Hongarije, Tsjechië, IJsland, Zweden, Noorwegen, Zwitserland en Albanië. In sommige van hen kun je extra goedkoop op vakantie, doordat hun munt de afgelopen jaren in waarde is gedaald ten opzichte van de euro.

Extra goedkoop op vakantie in Noorwegen en Zweden

Als we de koers van de euro afzetten tegen die van omringende landen, zijn met name de Scandinavische landen goedkoper geworden. Dit geldt bovenal voor Noorwegen. Aan het begin van de 20’s lag de wisselkoers rond de 10 Noorse kroner per euro. Anno 2024 is dit een slordige 11,50 kroner. Nog altijd is alles in Noorwegen loeiduur, maar je krijgt er wel 15 procent meer kroner voor je euro. 

hiken, wandelen, noorwegen, hikes, fjorden
Noorwegen is eindelijk wat goedkoper (Afbeelding: Unsplash)

Wat dat betreft is buurland Zweden interessanter. Hier lagen de prijzen altijd al een stuk lager dan in Noorwegen. Ook de Zweedse krona is in waarde gedaald ten opzichte van de euro. In 2020 kreeg je iets meer dan 10 krona voor je euro, in 2024 is dat 11,35 krona. Dit komt neer op een waardestijging van meer dan 10 procent. We verwachten dan ook dat Zweden binnenkort met stip zal stijgen in de top 10 populairste landen bij toeristen (waarin ook Nederland hoog scoort).

Een geval apart: de Turkse lira

Wie puur naar de wisselkoers kijkt, zou vandaag nog in het vliegtuig naar Turkije stappen. In een paar jaar tijd is de koers van de euro namelijk gestegen van 10 naar 35 Turkse lira. Dit is een toename van 250 procent. Helaas was de inflatie over diezelfde periode ook meer dan 200 procent, waardoor de reële waardestijging vele malen lager uitvalt. Nog steeds is ook Turkije interessant voor wie op zoek is naar een goedkoop vakantieland, maar verwacht geen bodemprijzen.

De zwakke krona maakt Zweden niet alleen geschikt om een goedkope vakantie te vieren. Ook de huizen zijn er spotgoedkoop, zoals dit huis met privémeer in het prachtige Filipstad. Kost nog maar 57.000 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.