Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid 7 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Goedkope zonnebrand Action scoort top in test Consumentenbond

In 2023 kregen maar liefst 77.000 mensen huidkanker, een ziekte die vaak wordt veroorzaakt door te veel blootstelling aan uv-straling van de zon. Gelukkig viel vandaag de nieuwe Consumentengids van de Consumentenbond op de mat, met daarin de grote jaarlijkse zonnebrandtest. Action bewijst dat goede zonnebrand niet duur hoeft te zijn.

Het nummer Wear Sunscreen van Bas Luhrman is niet alleen een favoriet van de Manners-redactie; het bevat ook nog een waarheid als een koe. Vijf minuten lang declameert de zanger levenswijsheden die wij eerlijk gezegd inderdaad best wijs vinden, om tot slot toe te geven dat hij ook niet weet hoe je dit leventje moet leven. Het enige levensadvies waarvan hij wél zeker weet dat het klopt: ‘draag zonnebrand’.

In dit artikel leggen we ons oor te luister bij de wijze panelleden van de Consumentenbond om te ontdekken wat de beste zonnebrandcrème is.  

Beste zonnebrand is duur, maar die van Action is ook goed

In de factor 30-test scoort zonnebrand van het peperdure mark Riemann (44,50 euro per fles) het best. Op nummer twee staat echter de factor 30-zonnebrand van Decathlon, die precies 10 euro per fles kost. Qua Uv A-bescherming scoort de zonnebrand van Decathlon een 7,7 tegenover de 8,2 van Riemann.

Wie nog goedkoper wil smeren, vindt op nummer 6 de Zenova Suncare Sunmilk Sensitive van de Action. Deze kost maar 4,80 euro per fles en scoort een 6,6 op Uv A-bescherming. Wie zegt dat zonnebrand duur moest zijn? 

Zenova Suncare Sunmilk Sensitive action consumentenbond goedkope zonnebrand goed
De goedkope zonnebrand van Action (Afbeelding: Zenova)

Nou, de marketing-jongens van Lancaster, Vichy en Lancaster zeggen dat. Met prijzen tussen de 23,75 en 29 euro per fles heeft hun zonnebrand een pittig prijskaartje meegekregen, terwijl ze je significant slechter beschermen dan de Sunmilk van de Action.

Dat een goedkoop product minstens zo goed kan zijn als zijn duurdere evenknie, zagen we eerder dit jaar ook al bij de tandpasta-test van de Consumentengids. 

Kun je zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken? 

De Nederlandse Consumentenbond heeft dit jaar nog niet getest of de kwaliteit van zonnebrand afneemt nadat je ze een jaar lang in het badkamerkastje hebt laten staan. Hun Belgische collega’s deden dat wél. Uit hun tests blijkt dat ook zonnebrand van een jaar oud nog goede bescherming biedt. Goed om te weten!

Complete test van de Consumentenbond

Wil je ook weten wat de beste zonnebrandcrème met factor 50 is, alle testresultaten op een rijtje zien of precies weten wat de goede én slechte kanten van de Action Sunmilk zijn? Check dan deze pagina van de Consumentenbond of koop de zomereditie van de Consumentengids, die sinds vandaag in de winkel ligt.

En aangezien de zon nu toch niet schijnt: luister ook even naar dit prachtige nummer van Bas Luhrmann!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.