Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid 10 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Beste tandpasta blijkt goedkoop merk, terwijl de dure slecht scoort

In een grote tandpastatest van De Consumentenbond scoort een duur merk verrassend slecht. De beste tandpasta behoort juist tot het goedkopere segment.

Wij zullen niet de enigen zijn die onszelf geregeld in oneindige apathie terugvinden voor het tandpastarek, om uiteindelijk toch weer Aquafresh te kopen (omdat we dat Nederlandse vlaggetje zo leuk vinden). Maar dat is nu afgelopen. Voortaan weten we waarmee we moeten poetsen.

Vorig weekend gingen de immer kritische recensenten van De Consumentenbond namelijk met een grove borstel door het assortiment. Het resultaat: een duur merk dat door de mand viel en een goedkope tandpasta op nummer een.

Fluoride, schurende werking en goede reiniging

De Consumentenbond definieert een goede tandpasta als een tandpasta die (1) genoeg fluoride bevat, (2) een lage schurende werking heeft en (3) goed reinigt. De laatste twee aspecten blijken moeilijk in één tube te stoppen door fabrikanten.

Tandpasta’s die weinig schuren (en daarmee het glazuur intact laten) blijken ook weinig te reinigen. Dit werd getest door te kijken hoe effectief de tandpasta vlekken van een koeiengebit verwijderde. Goed reinigende varianten vormden dan weer een bedreiging voor je mondhygiëne doordat ze met hun schurende werking ook het glazuur aantastten.

Colgate is de ‘beste tandpasta’

Zelf wijst De Consumentenbond Colgate als winnaar aan van hun tandpastatest. Deze relatief goedkope tandpasta, waarvan je al voor 2 euro een tube op de kop tikt, gooit hoge ogen op fluoridegehalte en schurende werking.

Een minpunt is dat de ‘beste tandpasta’ laag scoort op reiniging. Hierdoor zal Colgate niet voor iedereen het meest geschikte tandenborstelbeleg zijn. Om de zeven whisky’s die we zelf testten weg te spoelen, vinden we hem wel geschikt.

Het dure Oral-B verliest van Aldi

Makkelijker is het om een verliezer uit de tandpasta-test aan te wijzen. Sinds jaar en dag adverteert Oral-B dat hun merk door tandartsen wordt aanbevolen, maar dit zullen alleen de hansworsten in tandartsjassen uit hun eigen reclames zijn.

Oral-B kost met 6,53 euro dan wel een tandartsensalaris, maar eindigt nog lager dan het huismerk van de Aldi. Duidelijk, de beste tandpasta hoeft niet direct veel te kosten.

Complete test van de Consumentenbond

Wil je de complete lijst van geteste tandpasta’s en de bijbehorende scores lezen, kijk dan op de website van De Consumentenbond.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.