Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Reizen 6 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

12 van de 25 extreemste hiking trails vind je ‘dichtbij’ Nederland

Een Britse fitnessketen rangschikte ‘s werelds mooiste plekjes op de mate van fysieke inspanning die je moet leveren om er te komen. Van de 25 taaiste trekpleisters ligt bijna de helft relatief dichtbij Nederland. Voordat je er van de natuur- dan wel cultuurschatten kunt genieten, wacht eerst een wandeling over een zware hiking trail.

Geen trekpleister op aarde zo mooi als die waar een lading bloed, zweet en tranen voor moet vloeien voordat je er bent. Leuk initiatief dan ook van het Britse PureGym om een top 25 te maken van toeristische hotspots waar de zwaarste hikes aan vooraf gaan. Wie ook het meest geniet van een panorama als deze zich aan het eind van een zware wandeling bevindt, bezoekt een van de twaalf hotspots die dichtbij Nederland liggen.

Top 25 hotspots met meest uitdagende hiking trails

Deze 25 toeristische hotspots liggen aan het eind van een uitdagende hiking trail, al zijn alle plekken na maximaal een paar uur wandelen te bereiken. Ook voor fitte maar ongetrainde wandelaars zouden alle bestemmingen bereikbaar moeten zijn.

Hiking TrailInspanning-score
1. Flørli-trappen, Noorwegen76
2. Manitou Incline, Verenigde Staten63
3. Poenari-kasteel, Roemenië58
4. Konpira-san Shrine, Japan50
5. Arthur’s Seat, Schotland48
6. Sigiriya, Sri Lanka46
7. Park Guell, Spanje43
8. Klooster van Petra, Jordanië41
9. Het Morenkasteel, Portugal41
10. Batu Caves, Maleisië40
11. Vindhyagiri Steps, India39
12. Sydney Harbour Bridge, Australië39
13. Guatapé Rock, Colombia38
14. Kathedraal van Sevilla, Spanje35
15. Heaven’s Gate, China34
16. Monolithos kasteel, Griekenland34
17. Christus de Verlosser, Brazilië31
18. St. Augustine Lighthouse, Verenigde Staten30
19. Stadsmuren van Dubrovnik, Kroatië30
20. Kathedraal van Florence, Italië28
21. Sagrada Familia, Spanje27
22. Cape Hatteras Lighthouse, Verenigde Staten27
23. Palazzo Vecchio, Italië27
24. Tokyo Tower, Japan27
25. Skelling Michael, Ierland26
Bron: Pure Gym

PureGym heeft zijn score gebaseerd op drie variabelen: het aantal stappen die je moet wandelen voordat je bij de eindbestemming bent, het klimaat op de locatie en de afgelegde hoogtemeters. We lichten een paar wandelingen dichtbij Nederland uit.

Flørli-trappen en Arthur’s Seat

We beginnen met de meest taaie trekpleister ter wereld: de Flørli-trappen in Noorwegen. Vanuit Nederland is deze plek goed te bereiken. Hij ligt helemaal in het zuiden van het land, waardoor het maar een uurtje vliegen of een paar uurtjes met de boot is. 

hiking trail wandelen zware hike Nederland
(Afbeelding: Fjord Norway)

De Flørli-trappen vormen een wandeling van 4474 treden over de langste houten trap ter wereld. De route volgt een oude pijpleiding naar een oude waterkrachtcentrale op de top van de berg. De beloning is een formidabel panorama over het dal van Flørli.

hiking trail hike wandelen nederland
De hike die naar Arthur’s Seat leidt, met daarachter het panorama van Edinburgh. (Afbeelding: Visit Scotland)

Een andere makkelijk te bereiken wandeling vanuit Nederland is Arthur’s Seat in Schotland, dat vlakbij Edinburg ligt. Deze locatie wordt vaak genoemd als mogelijke plek waar ooit Camelot lag, het mythische kasteel van King Arthur. Om er te komen, moet je eerst 279 hoogtemeters afleggen tijdens een pittige hike. Het uitzicht over Edinburgh wordt er des te adembenemender van.  

Andere makkelijk te bereiken hikes vanuit Nederland zijn het Park Guell in Barcelona (7), het Morenkasteel in Sintra (9), de Kathedraal van Sevilla (14) en Florence (20) en de stadsmuren van Dubrovnik (19).

Episch wandelen, dichtbij Nederland

Toch te ver weg? Nóg dichterbij Nederland liggen deze epische wandelingen in Duitsland, waarvan enkele maar een paar uurtjes rijden zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.