Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Reizen 25 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de populairste vakantielanden en Nederland verrast

Je hoeft niet in Giethoorn te wonen om te weten dat Nederland in trek is bij toeristen. Zeker voor een klein landje scoren we opvallend hoog op de ranglijst van meest populaire landen ter wereld. De eerste plaats wordt bezet door een ander Europees land.

Geen continent zo rijk aan cultuurschatten als Europa, en dat is terug te zien in de jaarlijkse ranking van drukstbezochte landen door toeristen. Van de tien landen die het meest populair waren in 2023, lagen er acht in Europa. Zelf laten we onze vakantiebestemmingen vooral afhangen van het jaarlijkse onderzoek naar het goedkoopste bier, maar het land dat hier op 1 stond zien we vreemd genoeg nergens terug.

De top 10 populairste landen bij toeristen

Als eerste land ter wereld beslechtte Frankrijk in 2023 de magische grens van 100 miljoen toeristen in één jaar tijd. De afstand tot nummer 2 Spanje is met 15% fors te noemen. Verwacht wordt dat dit record in 2024 nog eens flink wordt aangescherpt, aangezien de Olympische Spelen plaatshebben in Frankrijk. Dit was de top 10 van 2023.

LandAantal toeristen
1. Frankrijk100 miljoen
2. Spanje85 miljoen
3. Verenigde Staten66 miljoen
4. Italië57 miljoen
5. Turkije55 miljoen
6. Mexico42 miljoen
7. Verenigd Koninkrijk37 miljoen
8. Duitsland35 miljoen
9. Griekenland33 miljoen
10. Oostenrijk31 miljoen
14. Nederland20 miljoen

Op Oostenrijk en Griekenland na, scoort Nederland het hoogst van alle kleine landen. Buiten de top tien hoeven we namelijk alleen nog Thailand, Saudi-Arabië en Japan voor ons te dulden. Een opvallende stijger in de ranking van 2023 is Turkije − hoewel we tegenwoordig (menen we) Türkiye moeten zeggen. De Turken ontvingen in 2023 maar liefst 73 procent meer toeristen ten opzichte van pre-Coronajaar 2019. Dit heeft alles te maken met de ineenstorting van lokale munt, waardoor je als toerist heel veel Turkse lira’s voor je euro’s, roebels of yuans krijgt.

Tuvalu: het minst populaire land ter wereld

Als er een land het meest populair van allen is, dan moet er ook een land zijn dat als laatste wordt gekozen tijdens gymles. Dit blijkt Tuvalu te zijn − en dat terwijl dit een eiland is met kristalblauwe zeeën en palmboomrijke boulevards.

tuvalu landen meeste minste toeristen nederland
Tuvalu is (ondanks dat er nergens zo weinig toeristen komen als hier) prachtig (Afbeelding: Wikimedia)

De afwezigheid van toeristen kan worden verklaard doordat weinig plekken op aarde zo afgelegen zijn als Tuvalu. Om er te komen moet je eerst naar Fiji, om vanuit daar een vliegtuigje te pakken dat in 14 uur naar het eilandje in de Stille Oceaan vliegt. Taaie tocht om een eiland te bezoeken van slechts 26 vierkante kilometer in oppervlakte.

Eindconclusie: we mogen weer trots zijn op ons landje. We zijn populair bij toeristen, gaan het best van links naar rechts én we geven mannen en vrouwen evenveel salaris. Oh wacht, dat laatste juist niet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.