Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Reizen 25 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Goedkoopste bier van Europa drink je in dit prachtige vakantieland

Bosnië-Herzegovina staat niet bij veel mensen op de radar als aantrekkelijk vakantieland, maar daar brengen we graag verandering in. Niet alleen drink je er het goedkoopste bier van Europa; er ligt ook een hoofdstad rijk aan historie en cultuur en er zijn prachtige natuurgebieden.

Toegegeven, het állergoedkoopste bier van Europa drink je er niet, maar we zouden je op dit moment geen reisje naar Belarus of Oekraïne willen aanbevelen. Vandaar dat we nummer drie Bosnië voorlopig kronen tot vakantieland in Europa met het goedkoopste bier.

In dit artikel laten we je zien waar je in Europa goedkoop bier drinkt en wat er te doen is in het land met het goedkoopste bier: Bosnië-Herzegovina. We lichten de hoofdstad, de natuur en enkele bezienswaardigheden uit.

Goedkoopste bier van Europa

Als er een ranglijst van belangrijke ranglijsten zou bestaan, denk je misschien aan de top 2000 of de top 10 beste landen om te leven. Noem ons puberaal, maar wij zouden de top 10 landen met het goedkoopste bier van Europa op 1 zetten. Deze week kwam Metronieuws met de nieuwste data uit dit belanghebbende onderzoeksveld.

Het goedkoopste bier van Europa in 2024

 1. Belarus – 0,86 euro per halve liter
 2. Oekraïne – 0,95 euro per halve liter
 3. Bosnië en Herzegovina – 1,53 euro per halve liter
 4. Bulgarije – 1,79 euro per halve liter
 5. Hongarije – 1,90 euro per halve liter
 6. Noord-Macedonië – 1,95 euro per halve liter
 7. Tsjechië – 1,98 euro per halve liter
 8. Slowakije – 2 euro per halve liter
 9. Roemenië – 2,01 euro per halve liter
 10. Albanië – 2,03 euro per halve liter

Nummer één en twee laten we deze editie maar onbenoemd, hoewel we geen land de accijnsinkomsten meer gunnen dan Oekraïne. We richten in plaats daarvan onze schijnwerpers op Bosnië-Herzegovina. Hier drink je een halve liter bier voor 1,53 euro. Op zich al genoeg reden voor een vakantie, maar is er voor de rest nog iets te doen?

Bosnië-Herzegovina: onbemind maar veelzijdig vakantieland

Het zou lichtelijk onbetamelijk zijn om Bosnië-Herzegovina alléén te loven omdat ze er het goedkoopste bier van Europa hebben. Buiten dat is het namelijk een prachtig vakantieland. We nemen je mee langs enkele hoogtepunten.

1. Sarajevo: stad bomvol historie en cultuur

De hoofdstad van Bosnië-Herzegovina, Sarajevo, roept bij velen van ons een bittere smaak op. Van 1992 tot 1996 was de stad het strijdtoneel van de Bosnische Burgeroorlog. Sarajevo bezit het gitzwarte record van langst belegerde stad in de tijden van moderne oorlogsvoering.

bosnie vakantie goedkoop bier sarajevo
(Afbeelding: Unsplash)

Dat ligt gelukkig in het verleden. Het is tijd om de bittere smaak weg te poetsen, want het Sarajevo van nu heeft verrassend veel te bieden. Zo werd Sarajevo enkele jaren geleden genomineerd als stad met de mooiste cultuur van Europa en zette Lonely Planet het al eens in de top tien van steden in de wereld die je móét bezoeken (op negen weliswaar, maar toch). Sarajevo is een stad die je heel goed lopend kunt verkennen. Een voorname bezienswaardigheid is de Tunnel of Hope.

bosnie vakantie goedkoop bier sarajevo (3)
(Afbeelding: Flickr)

Dit was ten tijde van de vierjarige belegering de enige manier om uit de stad te ontsnappen. Nu is de tunnel ondergebracht in een museum waar je meer over de geschiedenis van Sarajevo kunt leren.

2. Bezoek een voetbalwedstrijd van FK Sarajevo

We zijn ze nog nooit in een Europees clubtoernooi tegengekomen (en dat terwijl we de afgelopen jaren zelfs wedstrijden van Shamrock Rovers en Dnjepr Dnjepropetrovsk met interesse hebben bekeken), maar FK Sarajevo is zeker geen miezerig clubje. Ze spelen in een stadion van 35.000 man en maken elk jaar gehakt van de hele Bosnische competitie. Al zou VVV-Venlo dat wellicht ook doen.

stadion fk sarajevo, bosnie-herzegovina, vakantieland met het goedkoopste bier
Het typische oostblok-stadion, met goedkoop bier, van SK Sarajevo (Afbeelding: Wikimedia)

Een bezoekje aan het fraaie Oostblokstadion Asim Ferhatović Hase Stadion (mét sintelbaan) is zeker de moeite waard. Veel leuker dan een bezoek aan clubs als FC Barcelona of Manchester City, tegenwoordig een soort Disneyland. Hier heerst nog oprechte voetbalcultuur, met het goedkoopste bier van Europa als derde helft.

3. Natuurgebied Una National Park

Het Una Nationaal Park ligt in het westen van Bosnië-Herzegovina. Hier zijn de littekens van het verleden nergens te bekennen, want de natuur toont zich hier in zijn meest ongerepte vorm. Er leven beren, wolven en lynxen, waardoor Una Nationaal Park behoort tot de meest biodiverse regio’s in Europa.

nationaal park una in bosnië, het vakantieland met het goedkoopste bier van europa
Nationaal Park Una (Afbeelding: Wikimedia)
bosnie-herzegovina, vakantieland met het goedkoopste bier nationaal parl una
ÄŒvrsnica (Afbeelding: Pexels)

Het Una Nationaal Park staat bij toeristen echter vooral bekend vanwege de rivieren om op te raften en de wandelroutes door het gebied. Daarnaast is het gebied befaamd vanwege een aantal imposante watervallen en hangbruggen, die bereikbaar zijn via prachtige wandelroutes. Hiernaast heb je ook nog de mooie nationale parken Drina, Kozara en Sutjeska.

4. Heerlijk lokaal eten

Het vakantieland Bosnië-Herzegovina is nog niet verdorven door toerisme, dus je vindt er veel authentieke eettentjes met heerlijk lokaal eten. Je moet toch iets te knabbelen hebben bij het goedkoopste bier van Europa. Vraag naar de volgende lokale hapjes.

 • Cevapi of cevapcici uit Sarajevo (heerlijk gekruide gehaktrolletjes)
 • Japrak (gevulde koolrolletjes)
 • Börek (deeg gevuld met kaas, vlees en meer)
 • Lokum (een soort Turks fruit)
 • Bosanski lonac (Bosnische stoofpot)
cevapcici bosnie vakantieland met goedkoopste bier van europa
Cevapcici (Afbeelding: Pexels)

Check ook het vakantieland met even mooie fjorden als Noorwegen, maar wel met goedkoop bier. Ja, wij hebben zo onze voorkeuren bij Manners.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.