Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 25 mei 2024
Leestijd: 5 minuten

De beste thrillers die nu op Netflix staan naar IMDb-rating

Een goede thriller zorgt ervoor dat de tijd voorbij vliegt. Gelukkig heeft Netflix op dit moment een topaanbod aan geprezen thrillers, mits je ze weet te vinden. We zetten de allerbeste voor je op een rijtje, gerangschikt op basis van IMDb-score.

Op het puntje van je stoel zitten en elke twist en turn met verhoogde hartslag volgen. Geen passief vermaak, waarbij je weer eens verveeld door Instagram scrolt, maar meesterwerken die je beetpakken en niet meer loslaten tot de aftiteling begint.

De beste thrillers op Netflix volgens IMDb

Helaas is het ook een filmgenre vol goedkope misbaksels en B-films met matig acteerwerk. Vooral Netflix heeft er een handje van om een bekend gezicht te combineren met een halfbakken thriller-script, en zo hitjes te scoren. Leuk, maar de kwaliteit laat vaak te wensen over.

Gelukkig is er een manier om daar snel en effectief doorheen te filteren. We hebben het complete aanbod van Netflix erbij gepakt, alle films met het labeltje ‘thriller’ geselecteerd, en vervolgens gerangschikt op basis van IMDb-score.

Het resultaat is een lijst met zeven ijzersterke thrillers, die je nu meteen op de streamingdienst kunt streamen. Zorg wel dat je er snel bij bent, want het gaat uitsluitend om grote films van derden, die Netflix dus ‘leent’. Oftewel, de kans is groot dat ze over een paar weken weer van de dienst verdwijnen. Kijk ze!

7. Blade Runner 2049 (2017)

We trappen af met een scifi-meesterwerk van Dune-regisseur Denis Villeneuve. Hij kreeg het zeven jaar geleden om een waardige opvolger van een 80’s-klassieker neer te zetten. Opnieuw met Harrison Ford in de hoofdrol, dit keer vergezeld door onder andere Ryan Gosling en Jared Leto. Door Villeneuve’s bewuste keuze om vooral practical effects te gebruiken is 2049 zowel retro als modern, met een instant klassieker als resultaat. Misschien niet het type film waar je bij het labeltje ‘thriller’ meteen aan denkt, maar ach, met deze kwaliteit vergeven we dat Netflix meteen.

🍿 IMDb-score: 8.0

6. Jaws (1975)

Over klassiekers gesproken! Bij alleen al het lezen van de naam van deze film horen we iconische soundtrack al. Steven Spielberg wist zowel in de jaren 70 kijkers op het puntje van hun stoel te houden, met een gigantische witte haai die een klein eilandje terroriseert. Het begin van een compleet filmgenre, maar niemand heeft de grootmeester sindsdien weten te overtreffen. Leuk feitje: de mechanische haai waarmee men filmde ging continu kapot, waardoor Spielberg noodgedwongen vaak vanuit het perspectief van de haai moest filmen. Een noodgreep, die shots opleverde die nu als iconisch worden gezien. Happy accidents, zou Bob Ross zeggen.

🍿 IMDb-score: 8.1

5. Gone Girl (2014)

Voor een ijzersterk voorbeeld van hoe een moderne thriller eruitziet, kun je Gone Girl op Netflix streamen, een meesterwerk van David Fincher, die onlangs voor Netflix ook The Killer afleverde. Een door Ben Affleck gespeelde Nick Dunne geeft op de jubileumdag van zijn huwelijk zijn vrouw als vermist op. Een grootschalige zoektocht begint, maar al snel komt Dunne zelf in het vizier.

🍿 IMDb-score: 8.1

4. L.A. Confidential (1997)

Kevin Spacey is druk bezig met een comeback, maar mede dankzij een recente docuserie kan hij wel fluiten naar zijn oude sterrenstatus. Met L.A. Confidential kun je jezelf weer eens confronteren met hoe goed de beste man kon/kan acteren. We gaan terug naar het Los Angeles van de jaren 50, waar drie verschillende politiemannen op hun eigen manier een moordzaak onderzoeken. Een onderzoek met grotere gevolgen dan de mannen zelf kunnen overzien. Met naast Spacey ook Russell Crowe, Guy Pearce en Danny DeVito.

🍿 IMDb-score: 8.2

3. Prisoners (2013)

Vergeet Dune, Dune: Part Two en zelfs Blade Runner 2049. Als het aan ons ligt is Prisoners de beste film die Denis Villeneuve tot nu toe heeft uitgebracht, en dat zegt wat met zo’n consistent en overweldigend oeuvre. Sterker nog, Prisoners wordt door veel critici de beste thriller van deze eeuw genoemd. We gaan niet meer verklappen dan deze korte doch effectieve synopsis: ‘Wanneer de dochter van Keller Dover en haar vriendin vermist raken, neemt hij het heft in eigen handen.’ De rest moet je vooral zelf op Netflix gaan ontdekken. Met toprollen voor Jake Gyllenhaal en Hugh Jackman, in wat tevens een van de meest intense films van de afgelopen decennia is.

🍿 IMDb-score: 8.2

2. Heat (1995)

De rest van de top drie van beste thrillers op Netflix komt uit de jaren negentig. Een decennium dat op filmvlak gekenmerkt wordt door het grote aantal thrillers, zowel in de vorm van grote blockbusters als kleinere, ondergewaardeerde budgettitels. Michael Mann pakte het groots aan met Heat, een misdaadthriller waarin een meesterdief en een ervaren LAPD-officer tegenover elkaar komen te staan in een meeslepende kat-en-muis-spel. Dankzij Al Pacino en Robert De Niro die beiden op de toppen van hun kunnen acteren levert dat recept absolute filmmagie op.

🍿 IMDb-score: 8.3

1. Fight Club (1999)

Daar heb je ‘m weer: David Fincher. Vlak voor de eeuwwisseling kwam Fight Club uit, gebaseerd op een boek van Chuck Palahniuk. Een doorsnee kantoormedewerker met heftige slaapproblemen ontmoet een ‘duivelse zeepmaker’ met een ondergrondse vechtclub. Als je Fight Club al hebt gezien, dan weet je dat er nog veel meer achter dat ene zinnetje schuilt, maar we gaan vooral voor de andere lezers niets spoilen. Sterker nog, op hen zijn we stikjaloers. Wat een film.

🍿 IMDb-score: 8.8

Toch geen trek in een thriller? Check dan ook ons overzicht van de nieuwe topfilms en Oscarwinnaars die Netflix afgelopen week dropte.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.