Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 25 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Pure cult: 5 iconische voetbalfilms als alternatief voor saaie EK-wedstrijden

Het EK is al uitgebreid van start gegaan, met alle verrassende uitslagen van dien. Je kunt je deze weken nog verder laten verrassen met deze vijf absolute cultfilms, stuk voor stuk voetbalfilms die je waarschijnlijk nog niet hebt gezien.

De kans is groot dat je de Oranjekoorts weer helemaal te pakken hebt, net zoals de rest van Nederland. Het EK-virus blijft voorlopig nog wel even heersen, maar laten we eerlijk zijn; niet elke wedstrijd is even enerverend. Hongarije versus Schotland was bijvoorbeeld ronduit slaapverwekkend.

5 iconische voetbalfilms voor tijdens het EK

Gelukkig kun je op dat soort momenten helemaal in de voetbalsferen blijven door een goede voetbalfilm aan te zetten. Films als Bend it Like Beckham ken je ondertussen waarschijnlijk wel, maar er zijn nog veel meer toffe relevante films die wellicht onder je radar zijn gebleven. Cultklassiekers die een uniek sausje over voetbal gieten, van een flinke dosis kungfu tot een spierballenfilm met Sylvester Stallone.

We zetten vijf verborgen pareltjes van voetbalfilms voor je op een rijtje, inclusief waar je ze kunt streamen. Vaak zijn ze enkel te huur, maar voor een fractie van een Netflix-abbo kun je zo wel pareltjes tot je nemen. Zo kom je het EK wel door!

1. Shaolin Soccer (2001)

We beginnen met wat op het eerste oog een slechte B-film lijkt, maar stiekem een legendarische kungfu-klassieker is: Shaolin Soccer. Een voormalige Shaolin-monnik herenigt zijn vijf broers, jaren na de dood van hun meester, om hun bovennatuurlijke martial arts-vaardigheden toe te passen in het voetbal en Shaolin kung fu bij een groot publiek te introduceren. Prachtige humor, gevechten en heerlijk belabberde special effects: een echte cultklassieker.

🍿 Te streamen via: enkel te huur

2. Green Street Hooligans (2005)

We gaan van Hong Kong-actie naar een Britse dramafilm met Frodo in de hoofdrol. Elijah Wood speelt een geschorste Harvard-student die in de keiharde wereld van voetbalhooligans belandt. Die van West Ham United-supporters, een hechte community met een duister randje. Leuk stukje trivia: Wood had nog nooit een volledige voetbalwedstrijd gezien toen hij gecast werd voor deze film.

🍿 Te streamen via: enkel te huur

3. Early Man (2018)

Over iconen gesproken: Wallace & Gromit-fans kunnen ook gaan genieten tijdens het EK. De studio achter dat duo, Aardman, leverde in 2018 een heuse prehistorische voetbalfilm af. In Early Man volgen we Dug en zijn stam, die in een voetbalwedstrijd tegen Bronze Age City hun land pogen te redden. Een uiterst charmante animatiefilm vol wonderschoon stopmotion-werk, waar het team jaren aan heeft gewerkt. Pure ambacht.

🍿 Te streamen via: enkel te huur

4. The Damned United (2009)

Dit biografische sportdrama vertelt het verhaal van Brian Clough’s 44-daagse ambtstermijn als manager van Leeds United, een bijzonder controversiële en turbulente tijd bij de club, ondanks het beperkte tijdsbestek. De beste man maakte zichzelf allesbehalve populair bij fans en de club zelf door botte opmerkingen, conflicten met spelers en opgedoken oude opmerkingen over Leeds United. Biografisch drama van de bovenste plank. Je kunt ook het boek checken waarop The Damned United is gebaseerd, van schrijver David Peace.

🍿 Te streamen via: NLZiet

5. Escape to Victory (1981)

We biechten bij deze meteen op dat we nog nooit van Escape to Victory hadden gehoord, ook internationaal bekend als Victory. Maar wat klinkt het op papier top: Sylvester Stallone in de hoofdrol van een oorlogsfilm over voetbal, wat wil je nog meer? Tijdens de Tweede Wereldoorlog bereiden geallieerde krijgsgevangenen zich voor op een voetbalwedstrijd tegen een Duits team, die ze willen gebruiken om te ontsnappen. Inclusief rollen voor echte voetballegendes als Pelé, Bobby Moore en Osvaldo Ardiles!

🍿 Te streamen via: Enkel te huur

Ben je het voetbal wel even zat deze weken? Dan hebben we nog veel meer kijktips voor je klaar staan, van de beste gratis oorlogsfilms op NPO Start tot de nieuwe Barbie-film die eerder deze maand uitkwam.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.