Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 jun 2024
Leestijd: 5 minuten

De beste gratis oorlogsfilms op NPO Start, inclusief Oscarwinnaars

Voor knallers van oorlogsfilms heb je geen prijzig abonnement op Netflix of Disney+ nodig. Deze topfilms stream je op NPO Start, inclusief Oscarwinnaars!

Netflix, Disney+ en HBO Max gooien regelmatig hun prijzen omhoog. Voeg daar het immer uitdijende aanbod aan concurrerende diensten aan toe en je hebt een weer ouderwets gefragmenteerd aanbod aan films.

De beste oorlogsfilms op NPO Start

Gelukkig biedt NPO Start soelaas. De streamingdienst die we allemaal gratis kunnen gebruiken heeft namelijk veel meer content te bieden dan enkel de nieuwe afleveringen van Boer Zoekt Vrouw of Wie Is De Mol.

Er staan een hoop toppers van oorlogsfilms op, mits je weet naar welke titels je moet zoeken. NPO Start heeft helaas niet het algoritme van Netflix dat ze je direct op de homepage serveert. Daarom helpen we je een handje door de beste oorlogsfilms op NPO Start voor je op een rijtje te zetten, gerangschikt op IMDb-score. Stream ze!

8. Moffie (2019)

We trappen af met Moffie, een relatief onbekende oorlogsfilm uit 2019. Het is 1981, en de witte minderheidsregering van Zuid-Afrika is verwikkeld in een meedogenloos en bloederig proxy-conflict in Angola en Namibië. Nicholas van der Swart, een verlegen tiener, moet de dienstplicht in bij de SADF, de Zuid-Afrikaanse Weermacht. Sadistische sergeanten trainen de bange tieners om hun doelwitten te haten, mishandelen en te doden. Voeg daar de factor aan toe dat Nicholas homo is, wat strafbaar is, en je hebt de basis voor een film die met zijn zware materie indruk maakt. Gebaseerd op de autobiografie van André Carl van der Merwe, dus je kan ook altijd nog het boek erbij pakken.

🍿 IMDb-score: 6.9

7. Bankier van het Verzet (2018)

Over recente oorlogsfilms gesproken: op NPO Start kun je ook Bankier van het Verzet streamen, een dramafilm uit 2018. Barry Atsma speelt de Nederlandse bankier Walraven van Hall, die zijn positie tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte om het verzet te financieren. Middels complexe financiële trucs weet hij de Nazi’s geld te ontfutselen, met alles levensgrote risico’s van dien. Aanrader, alleen al om de altijd voortreffelijke Pierre Bokma als NSB-leider Meinoud Rost van Tonningen in actie te zien. 

🍿 IMDb-score: 6.9

6. Oorlogswinter (2018)

Oorlogswinter, wie heeft het boek van Jan Terlouw niet als kind gelezen? Nu kun je de oorlogsklassieker opnieuw gaan ervaren, in filmvorm. Op NPO Start staat namelijk de filmadaptatie van Martin Koolhoven, onder andere bekend van thriller Brimstone. Tijdens de Hongerwinter van 1944-1945 stuit de jonge Michiel op een gewond geraakte Britse piloot. Het begin van een nog altijd intrigerend verhaal, of je nou vijf of vijftig bent. 

🍿 IMDb-score: 7.0

5. Oorlogsgeheimen (2014)

Nog zo’n dijk van een jeugdboek dat geadapteerd is: Oorlogsgeheimen, van Jacques Vriens. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de hechte vriendschap tussen de jonge Tuur en Lambert op de proef gesteld wanneer Tuur erachter komt dat zijn familie in het verzet zit en een mysterieus meisje met een groot geheim in hun dorp belandt. Een kinderverhaal dat dankzij sterk acteerwerk ook voor volwassenen absoluut de moeite waard is.

🍿 IMDb-score: 7.1

4. Riphagen (2016)

Ja, het is duidelijk dat de NPO hoofdzakelijk relatief recente Nederlandstalige oorlogsfilms inslaat. In Riphagen kun je het waargebeurde verhaal van Andries Riphagen ervaren, gespeeld door Jeroen van Koningsbrugge, die zich in deze film van een compleet nieuwe kant laat zien. Riphagen was een Nederlandse crimineel en nazi-collaborateur die ondergedoken Joden opspoorde voor zijn eigen gewin. Een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis, op indrukwekkende wijze tot leven gebracht door regisseur Pieter Kuijpers. 

🍿 IMDb-score: 7.1

3. Brothers (2009)

We gaan verder terug in de tijd voor Brothers, een van de weinige niet-Nederlandstalige oorlogsfilms uit dit lijstje. Ex-Spider-Man Tobey Maguire speelt Sam Cahill, een marinier waarvan men overtuigd is dat hij gesneuveld is in Afghanistan. Zijn jongere broer Tommy (Jake Gyllenhaal) schiet de vrouw en kinderen van zijn broer te hulp. Wanneer Sam opeens toch nog opduikt, diep getraumatiseerd, ontstaan er binnen de familie intense spanningen en komen er duistere geheimen boven water. Brothers is overigens een remake van de Deense film Brødre, uit 2004.

🍿 IMDb-score: 7.1

2. Son of Saul (2015)

Son of Saul is zo’n pittige film die je nog jaren bij gaat blijven. De oorlogsfilm volgt Saul Ausländer, een Joodse gevangene die gedwongen wordt om in de crematoria van Auschwitz te werken. Wanneer hij daar het lijk van zijn zoon denkt te vinden, zet hij alles op alles om zijn kind een fatsoenlijke begrafenis te midden van de chaos van de Holocaust te geven. Oscar voor Best Foreign Language Film, Grand Prix van Cannes: Son of Saul is een must-see, hoe heftig dan ook.

🍿 IMDb-score: 7.4

1. 20 Days in Mariupol (2023)

Ja, de Oscarwinnaar Best Documentary van vorig jaar staat gewoon op NPO Start. Gratis en voor niets. Deze documentaire brengt de eerste twintig dagen van de Russische invasie van Oekraïne in beeld, met Marioepol als backdrop. Filmmaker Mstyslav Chernov brengt met gevaar voor eigen leven de vernieling, het menselijk leed en de veerkracht van inwoners in beeld. Een journalistieke tour de force waar je U tegen zegt. Helaas nog altijd uiterst actueel. 

🍿 IMDb-score: 8.6

Op zoek naar meer oorlogsfilms? Check dan ook de geheime code waarmee je elke oorlogsfilm op Netflix kunt zien. Of ontdek de nieuwe oorlogsfilm die op unieke wijze 1917 achterna gaat.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.