Jana Witteman
Jana Witteman Samenleving 25 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel omzet lopen supermarkten mis door het tabaksverbod

Per 1 juli mogen Nederlandse supermarkten geen tabak meer aanbieden. Dat tabaksverbod geldt niet alleen voor de grote supermarkten, maar ook voor avondwinkels en de buurtsuper. Maar wat betekent dat voor de omzet?

Mocht je op zoek zijn naar sigaretten of ander tabakswaar, dan kun je per 1 juli terecht bij tankstations, speciaalzaken of groothandels. Al sinds 2022 geldt er een verbod op de verkoop van tabak in horecazaken.

Gevolgen voor de supermarktomzet

De omzet van supermarkten was in 2023 in Nederland ruim 50 miljard euro. Het laatste half jaar van 2023 verdienden de supermarkten in totaal zo’n 1,4 miljard euro aan tabakswaar, blijkt uit onderzoek van internationaal marktonderzoeker NielsenIQ. Over heel 2023 werd er door Nederlandse supermarkten een omzet van zo’n 2,5 miljard euro gedraaid dankzij de verkoop tabak.

Uit eerder onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gebleken dat verschillende tabaksfabrikanten winkels een verkoopbonus betalen. Hoewel de prijs van het tabaksproduct dus wettelijk wordt bepaald (en voornamelijk bestaat uit belasting) werd er via dit soort constructies toch geld verdiend. Winkeliers kregen bijvoorbeeld een bedrag als zij de afgesproken hoeveelheid tabak verkochten, of als sigaretten op een zichtbare plaats in de winkel werden aangeboden. En hoewel er in eerste instantie een boete aan tabaksfabrikanten werd opgelegd, werd dat besluit later door de hoogste rechter van tafel geveegd. De regels zouden namelijk ‘te ruim’ zijn uitgelegd.

Maar per 1 juli wordt dat anders. Vanaf dan is het voor supermarkten niet langer mogelijk geld te verdienen aan de verkoop van tabaksproducten. Met ingang van volgende maand geldt er namelijk een volledig verbod voor supermarkten voor de verkoop van sigaretten of ander tabakswaar.

Tabaksverbod

Het tabaksverbod voor supermarkten is onderdeel van het plan van de overheid om roken te ontmoedigen. Rijksoverheid streeft met het Nationaal Preventieakkoord naar een rookvrije generatie in 2040.

Vanaf volgend jaar worden de regels verder aangescherpt. In 2025 mogen e-sigaretten alleen nog in speciaalzaken worden verkocht. Per 1 januari 2024 worden ook tankstations uitgesloten van verkoop, maar mogen alleen speciaalzaken de tabaksproducten nog aanbieden.

Benieuwd waar je de goedkoopste boodschappen kunt doen? Daarover lees je meer via onderstaand artikel.

De goedkoopste en duurste supermarkten van Nederland

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.