Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid 28 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

In deze steden rook je de meeste sigaretten aan Hollandse smog

Niet alleen rokers zuigen hun longen dagelijks vol met kankerverwekkende stoffen. Wij allemaal doen dat in meer of mindere mate, afhankelijk van waar je woont. Dit is de top 10 steden waar je de meeste ‘sigaretten meerookt’ door simpelweg de verontreinigde Hollandse lucht in te ademen.

De ene na de andere accijnsverhoging vliegt rokers om te horen. Wie vertelt hen dat wanneer ze eindelijk stoppen met hun hardnekkige verslaving, ze alsnog gemiddeld 5,3 sigaretten per dag meeroken? Wij niet, want hoewel meeroken een stuk minder erg is dan roken, zal het ze niet helpen stoppen.

Ben je zelf een rokers die je motivatie om te stoppen ziet verpulveren door deze eerste alinea’s, lees dan snel ons artikel waarin een arts vertelt wat er met je lichaam gebeurt zodra je stopt met roken.

‘Luchtvervuiling vergelijkbaar met sigaretten meeroken’

Enige jaren geleden ontwikkelde wetenschappers van de GGD Amsterdam, het RIVM en de Universiteit Utrecht een wetenschappelijke rekenmethode waarmee ze de lokale luchtverontreiniging omrekenden (qua schadelijkheid voor de longen) naar een aantal meegerookte sigaretten per dag.

Niet in het roken van sigaretten zelf dus. Dit komt onder andere door de korte afstand tussen het verbrandingspunt van de sigaret en de mond, keel en longen − een bijzonder schadelijke factor van roken. Bij het inademen van vieze lucht is dat over het algemeen niet zo. Tenzij je de hele dag boven een barbecue hangt of achter de uitlaat van een stationair draaiende auto knielt.

Top 10 Nederlandse steden waar je de meeste sigaretten ‘meerookt’ door luchtvervuiling

Fijnstof, roet en stikstofdioxide maken de lucht die we inademen smerig en ongezond. Dit verschilt sterk per omgeving. De hoeveelheid verkeer, intensieve landbouw en fabrieken bepalen hoeveel schadelijke lucht we binnen krijgen. Dit is de top 10 van Nederlandse steden waar je de meeste sigaretten meerookt door simpelweg te ademen.

GemeenteAantal meegerookte sigaretten per dag
1. Rotterdam6.8
2. Rijswijk6.6
3. Schiedam6.5
4. Amsterdam6.4
5. Utrecht6.4
6. Ridderkerk6.4
7. Hendrik-Ido-Ambacht6.4
8. Den Haag6.4
9. Delft6.3
10. Vlaardingen6.3

Wie zo weinig mogelijk smerige lucht in zijn longen wil, moet naar Vlieland. De eilandbewoners roken door hun relatief schone lucht in te ademen ‘maar’ 2,8 sigaretten per dag mee.

Positieve noot: oude data, luchtvervuiling neemt af

Om dit ongure artikel positief af te sluiten, is het prettig om op te merken dat het onderzoek op inmiddels verouderde data is gebaseerd. De wetenschappers namen data uit 2014, maar toen was de luchtvervuiling erger dan in 2024.

Het aantal fijnstoffen daalde van 2005 tot 2021 met 41 procent. Als we veronderstellen dat deze ontwikkeling lineair is verlopen, dan bevat de lucht van 2021 ongeveer 20 procent minder fijnstoffen dan die van 2014. Tel uit je winst: er gaat een vijfde van het totaal aantal sigaretten af.

Sinds 2021 is de luchtkwaliteit helaas niet meer verbeterd. In 2024 rook je dus gemiddeld 20 procent minder sigaretten mee dan in bovenstaande tabel. Hiermee daalt het gemiddelde aantal meegerookte sigaretten in Nederland naar 4,24. In 2030 moet de concentratie fijnstof in de lucht met nog eens 10 procent zijn gedaald.

Krijg je dan tegenwoordig overal kanker van?!

Als je zelfs van ademen kanker krijgt, bestaat er dan überhaupt nog iets op deze verdomde aardkloot waar je géén kanker van krijgt?! Jawel, deze lekkernij beschermt juist tegen kanker. Maar alleen onder vier voorwaarden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.