Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 1 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

De rijkste steden van Nederland en het vermogen per inwoner

Iedere gemeente en stad in Nederland heeft een eigen vermogen: de bezittingen min de schulden. En de verschillen tussen de gemeenten zijn groot, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze steden hebben het grootste en kleinste vermogen per inwoner.

Op basis van het onderzoek van het CBS blijkt gemeente Amsterdam het hoogste vermogen per inwoner te bezitten. Op die plek mag je diep in de buidel tasten om in aanmerking te komen voor een woning. Om een hypotheek om de goedkoopste koopwoning in de hoofdstad te kunnen bekostigen, heb je al een jaarsalaris nodig van ruim 52.000 euro.

Het vermogen van Nederlandse gemeenten

Zoals gezegd gaat gemeente Amsterdam aan kop. Ook op stedelijk niveau spant de hoofdstad de kroon. Het gemiddeld vermogen van alle Nederlandse gemeenten is gelijk aan 2.254 euro per inwoner. In de stad Amsterdam is dat bedrag ruim vier keer zo hoog. Daar is het stedelijk vermogen gelijk aan 9.046 euro per inwoner. Amsterdam wordt gevolgd door Brielle. Die stad heeft een vermogen van 6.468 euro per inwoner. Op de derde plaats staat Rozendaal met een vermogen van 5.900 euro per inwoner.

Het onderzoek van het CBS werd afgelopen week gepubliceerd en de berekeningen zijn gemaakt op basis van cijfers uit 2022. In dat jaar telde Amsterdam ruim 880.000 inwoners. Daarmee komt het vermogen van de hoofdstad uit op een kleine 8 miljard euro. Het totale vermogen van alle Nederlandse gemeenten bij elkaar bedroeg in 2022 zo’n 39,7 miljard euro.

Het stedelijk of gemeentelijk vermogen wordt onder andere opgebouwd uit grond, infrastructuur en bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen. Daarnaast levert deelname in bedrijven ook een groot deel van het vermogen op.

Zo heeft Amsterdam deelname in de luchthaven Schiphol, wat voor een flink deel van het vermogen zorgt. De gemeente Vlissingen bungelt onderaan met een gemeentelijk vermogen per inwoner van 129 euro. Dit relatief lage vermogen is te wijten aan grote schulden waar de stad sinds 2014 mee kampt, door grote verliezen in een nieuwbouwwijk.

Het vermogen van de grootste steden

Het vermogen van de vier grootste steden per inwoner ligt flink uiteen. In Rotterdam is het stedelijk vermogen per inwoner gelijk aan 4.294 euro. In Utrecht is dat 2.297 euro en Den haag komt uit op 2.247 euro per inwoner. Daarmee komt onze hofstad net onder het gemeentelijk gemiddelde van 2.254 euro per inwoner uit.

StadVermogen van de stad per inwoner
Amsterdam9.046 euro
Rotterdam4.294 euro
Utrecht2.297 euro
Den Haag2.247 euro
Gemiddeld2.254 euro
Bron: CBS

Meer weten over de vermogensverdeling in Nederland? Check hier het vermogen van alle Nederlanders samen, of het gemiddelde vermogen per Nederlander.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.