Alrik de Jong
Alrik de Jong Huizenmarkt 31 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Het benodigde salaris voor goedkoopste koopwoning in Amsterdam

De goedkoopste koopwoning in Amsterdam is goedkoper dan je wellicht zou denken. Dit salaris heb je nodig voor het piepkleine pareltje op Funda.

De huizenmarkt in Nederland is er eentje voor de grootverdieners. Aan mensen met een bescheiden salaris is de afgelopen jaren maar weinig gedacht. Alleen een huis huren is al nauwelijks te doen, laat staan een huis kopen. En Amsterdam is dan al helemaal geen optie.

Goedkoopste koopwoning in Amsterdam op Funda

Tenzij je genoegen neemt met een appartement van 27 vierkante meter, bestaande uit een kleine kamer en slaapkamer. Hebben we het over de goedkoopste koopwoning in Amsterdam die op dit moment op Funda te vinden is. Er is nog een goedkopere, maar die kun je alleen kopen om te verhuren, met een verhuurder erin.

(Afbeelding: Van de Steege Makelaars)

Het appartement bevindt zich in het opkomende Amsterdam-Noord, nog net binnen de ring. De goedkoopste woning in onze hoofdstad die op Funda te vinden is, ligt op 15 minuten fietsen van de korte pont naar het Centraal Station en je hebt uitzicht op Buikslotermeerpark. Jawel, vanaf een balkon van 4,10 meter lang. Prima ligging en een uitstekend appartement voor de minimalist. De verkoopprijs: 215.000 euro kosten koper. Bij 0 euro eigen inleg zijn de verwachte bruto maandlasten 1.093 euro.

Dit salaris heb je nodig

Maar dan de hamvraag: hoeveel salaris heb je nodig voor de goedkoopste woning in Amsterdam die op Funda staat? Want met een beetje inkomen kun je deze maandlasten natuurlijk wel ophoesten, maar dan zijn er nog de krankzinnige eisen voor een hypotheek.

Het benodigde salaris voor goedkoopste koopwoning in Amsterdam Funda hypotheek
(Afbeelding: Van de Steege Makelaars)

Het valt nog mee. We hebben het berekend via de rekentool van het onafhankelijke Independer, op basis van een alleenstaande 35-jarige zonder schulden. Die heeft een bruto salaris nodig van 52.500 euro per jaar. De maximale hypotheek is dan 215.827 euro. Een korte rekensom leert dus dat je de goedkoopste koopwoning in Amsterdam kunt kopen met een bruto maandsalaris van 4.375 euro. Natuurlijk zit er een aantal haken en ogen aan, maar de tool van Independer geeft een betrouwbare indicatie.

Check ook de door Manners gespotte Funda-bungalow onder de rook van Amsterdam, die onder de gemiddelde huizenprijs te koop staat.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.