Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 30 mei 2024
Leestijd: 1 minuut

Zoveel spaargeld hebben 25 tot 45-jarige Nederlanders gemiddeld

We duiken in de financiën van de grootste groep Manners-lezers. Dit is het gemiddelde vermogen en spaargeld van Nederlanders tussen de 25 en 45 jaar oud.

Nederlanders spiegelen zich graag aan anderen, maar over hun spaargeld of salaris praten ze niet. Gelukkig is er het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het een en ander uitzoekt. De nieuwste data over het vermogen en spaargeld van Nederlanders komen uit het jaar 2022.

Spaargeld en vermogen van 25 tot 45-jarige Nederlanders

Het CBS keek voor dit overzicht naar alle bezittingen en schulden van Nederlandse huishoudens, waarbij de leeftijd van de hoofdkostwinner de graadmeter is. We beperken ons hier tot het vermogen en spaargeld, zowel gemiddeld als mediaan.

Het vermogen is het saldo van al je bezittingen en schulden. Hierbij tellen ook bijvoorbeeld je aandelen mee, maar je eigen woning niet. Onder spaargeld worden hier de totale bank-en spaartegoeden van Nederlanders gerekend. Het gemiddelde valt doorgaans onevenredig hoog uit door de grote groep rijken in Nederland. Het mediaan, ook wel de centrummaat of doorsnee genoemd, geeft een realistischer beeld.

Gemiddeld spaartegoed

LeeftijdGemiddeld spaartegoedMediaan spaartegoed
25 tot 35 jaar€21.400€9.500
35 tot 45 jaar€32.900€14.800
Bron: CBS

Gemiddeld vermogen

LeeftijdGemiddeld vermogenMediaan vermogen
25 tot 35 jaar€95.800€17.900
35 tot 45 jaar€228.300€124.200
Bron: CBS

Bekijk hier het volledige overzicht van CBS, waarbij je terug kunt kijken tot en met 2006. En raak vooral niet mistroostig als je onder het gemiddelde zit, zoals de voltallige Manners-redactie.

Tips om te sparen

We voelen je telepathisch denken: wat ben ik toch slecht met geld. Maar we gaan hier niet bij de pakken neerzitten. Check deze overzichtspagina vol tips, tricks en onderzoeken die je helpen aan meer spaargeld. En als je het écht goed wil aanpakken: zoveel moet je dagelijks sparen (en investeren) om voor je pensioen miljonair te zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.