Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 15 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel geld hebben Nederlandse huishoudens per jaar te besteden

Hoeveel hebben Nederlandse huishoudens per jaar te besteden? Die vraag wordt ook dit jaar weer beantwoord in de Monitor Brede Welvaart, vandaag uitgebracht door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is het besteedbaar inkomen per huishouden.

In de Monitor Brede Welvaart wordt gekeken naar de kwaliteit van leven. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende generaties en er wordt onder andere gekeken naar de financiële middelen die huishoudens tot hun beschikking hebben. Lees in een eerder verschenen artikel hoeveel Nederlanders meer dan 50.000 euro spaargeld tot hun beschikking hebben.

Hoeveel geld hebben we te besteden?

Hoe doet Nederland het als we inzoomen op het inkomen dat Nederlanders te besteden hebben per huishouden? Het gemiddeld besteedbaar inkomen per huishouden komt uit op een bedrag van 35.400 euro. Belangrijke kanttekening: hoewel het rapport vandaag is uitgebracht, is het gebaseerd op cijfers uit 2022.

Het gemiddeld besteedbaar inkomen zegt in de praktijk lang niet alles. Door grote inkomensverschillen kennen we namelijk uitschieters. Daarom is het ook belangrijk de mediaan onder de loep te nemen, als het gaat om het besteedbaar inkomen. De mediaan verwijst naar het bedrag waarbij de helft van alle huishoudens minder dan het bedrag te besteden heeft. De andere helft heeft meer dan dat bedrag te besteden. De mediaan komt uit op een bedrag van 31.600 euro per huishouden, blijkt uit de gegevens van het CBS.

Koopkracht in Nederland

Met bovengenoemde bedragen komt Nederland uit op de derde plaats van de 27 EU-lidstaten als het gaat om de mediaan van het besteedbaar inkomen. Kijken we naar het gemiddeld besteedbaar inkomen, dan staat Nederland op de vierde plaats van alle 27 EU landen. Zowel de mediaan, als het gemiddelde besteedbaar inkomen in Nederland ondergaat een stijgende trend. Toch zegt ook dat niet alles: door de stijgende inflatie is koopkracht voor het eerst in bijna tien jaar tijd afgenomen. De koopkracht daalde met 1,2 procent.

Ook weten hoeveel geld Nederlanders te besteden hebben per leeftijd? Daarover lees je meer via onderstaand artikel.

Zoveel geld hebben Nederlanders te besteden per leeftijd

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.