Jana Witteman
Jana Witteman Banen & Salaris 22 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit salaris verdien je als militair arts en zo krijg je die baan

Heb jij altijd al arts willen worden, of misschien ben je al basisarts? Lijkt het je tegelijkertijd niks om dagenlang in het ziekenhuis te bivakkeren? Dan is een carrière als officier militair arts wellicht iets voor jou. Dit salaris verdien je als militair arts en deze selectieprocedure gaat daaraan vooraf.

Is de medische hoek het niet helemaal voor jou en zie jij jezelf eerder als bijvoorbeeld luchtverkeersleider aan de slag gaan? Dit salaris staat je in dat geval te wachten, mits je de selectieprocedure weet te doorstaan.

Militair arts worden? Zo kom je in aanmerking

Militair arts word je (gelukkig) niet zomaar. Om in aanmerking te komen, moet je bij aanvang van de opleiding bij Defensie in het bezit zijn van een universitair diploma Geneeskunde. Je bent dus basisarts en je moet opgenomen zijn in het BIG-register.

Daarnaast moet je minimaal 17,5 jaar oud zijn en mag je niet ouder zijn dan 37,5 jaar. Heb je een oogafwijking? Die mag niet groter zijn dan min drie en plus drie. Verder is het belangrijk dat je goed kunt zwemmen.

Opleiding militair arts

Voldoe je aan de basisvoorwaarden? Dan ben je er nog niet. Om in aanmerking te komen voor een opleidingsplaats doorloop je eerst een selectieprocedure, bestaande uit verschillende onderdelen. Eerst vul je allerlei vragenlijsten in, daarna volgt er een psychologisch onderzoek. Kom je de eerste rondes door? Dan ga je op gesprek bij de Advies Commissie Instroom. Zij beoordelen of je de juiste capaciteiten in huis hebt om opgeleid te worden. Vervolgens volgt er een aanstellingskeuring (inclusief een fysieke test) en een veiligheidsonderzoek. Doorloop je de gehele procedure succesvol? Dan ben je ‘aanstelbaar’. En dan is de opleiding nog niet eens begonnen.

Heb jij een opleidingsplaats weten te bemachtigen? Dan doorloop je de verkorte officiersopleiding voor specialisten. Dat traject duurt zo’n 10 weken. Daarna volgt de vakgerichte opleiding van twee jaar tot Algemeen Militair Arts. Vervolgens dien je de nodige praktijkervaring op te doen in een huisartsenpraktijk en ziekenhuis. Tot slot volgt er nog een internationale vliegerarts en aeromedical evacuation-opleiding.

Salaris officier militair arts

Een carrière als officier militair arts vraagt dus om de nodige investeringen. Maar ga je eenmaal als militair arts aan de slag? Dan begint je startsalaris bij een bedrag van 4.800 tot 5.100 euro bruto per maand. Daarnaast ontvang je een zogenoemde aanstellingsbonus van 6.000 euro per jaar, oplopend tot een totaalbedrag van 30.000. En ben je nog niet in het bezit van een rijbewijs? Dan kun je die via Defensie kosteloos halen.

Hoe langer je in dienst bent, hoe hoger je salaris zal worden. En naast de financiële beloning heb je ook nog recht op 23 tot 30 vakantiedagen per jaar.

Toch niet overtuigd van een carrière bij Defensie? Check via onderstaand artikel wat je verdient als brugwachter. Dat scheelt je ook een hoop tijd wat betreft de selectieprocedure.

Dit salaris verdien je als brugwachter en de eisen zijn overbrugbaar

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.