Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 5 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel salaris hou je als Jan Modaal netto over van je brutoloon

Je bent aan het solliciteren en op een gegeven moment volgt het onvermijdelijke onderhandelingsmoment: tijd om te praten over je salaris. Je krijgt een modaal salaris aangeboden, maar wat houd je daar netto eigenlijk aan over?

Ben je ook nieuwsgierig naar de hypotheek die je dit jaar met een modaal salaris kunt krijgen (onder bepaalde voorwaarden)? Check hier de maximale hypotheek met een modaal inkomen.

Modaal salaris 2024

Het salaris van de doorsnee Nederlander – Jan Modaal – is in 2024 geraamd op 44.000 euro bruto per jaar. Dat bedrag is inclusief vakantiegeld. Maandelijks komt dat uit op een bedrag van 3.667 euro bruto, inclusief vakantiegeld. Kijken we naar het bruto maandsalaris zonder vakantiegeld, dan komt dat uit op een bedrag van 3.380 euro. Dat klinkt wellicht als een fijn bedrag, maar dat bruto bedrag krijg je natuurlijk niet op je rekening gestort. Wat je wél overgemaakt krijgt, is het netto salaris.

Verschil bruto-netto

Het brutosalaris is het bedrag vóór vermindering van de loonheffing, die wordt verrekend met een loonheffingskorting. De loonheffingskorting wordt bepaald op basis van de hoogte van het inkomen. Hoe hoger het inkomen, hoe lager de loonheffingskorting. Hoe lager het inkomen, hoe hoger de loonheffingskorting. Ben jij in loondienst? Dan hoef je je om al deze zaken geen zorgen te maken. De werkgever regelt de kortingen voor jou.

Je loonheffing bestaat uit twee delen: de loonbelasting en de premie volksverzekeringen. Je loonbelasting behoort tot box 1 van de belastingdienst. Deze box is opgesplitst in twee schijven. Het modaal inkomen behoort tot de eerste schijf. Die loopt namelijk tot een bedrag van 75.518 euro bruto in 2024. Tot dat inkomen betaal je het belastingtarief van 36,97 procent. Het modaal inkomen valt dus volledig binnen dit tarief. Naast de loonbelasting wordt er – zoals gezegd – gerekend met verschillende kortingen, waardoor je minder belasting betaalt. Hieronder valt de algemene heffingskorting en arbeidskorting.

Netto modaal inkomen

Tijd voor het netto salaris. Omdat het netto salaris afhankelijk is van verschillende factoren, is het nog niet zo gemakkelijk om dat zelf te berekenen. Gelukkig zijn er verschillende rekentools beschikbaar die je op weg helpen. Voor onze berekening van het netto salaris bij een modaal inkomen gebruiken we de bruto-netto calculator van Randstad. Met een bruto maandsalaris van 3.380 euro, kom je uit om een geschat netto salaris van 2.781 euro per maand.

Kijken we naar het bruto modaal jaarinkomen inclusief vakantiegeld van 44.000, dan kom je uit op een netto jaarinkomen van naar schatting 35.116 euro. In totaal draag je in dit geval ruim 8.800 euro af.

Let op, de netto-bedragen in dit artikel zijn indicaties op basis van online berekeningen. Wil jij weten hoe veel salaris er precies netto op jouw rekening wordt gestort? Bekijk dan je loonstrook.

Zoveel salaris krijg je netto extra gestort per bruto salaris dat stijgt

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.