Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 12 mrt 2024
Leestijd: 1 minuut

Het salaris van de doorsnee Nederlander en zijn hypotheek in 2024

Welk salaris verdient de doorsnee Nederlander (het modaal inkomen) in 2024 en wat is zijn maximale hypotheek? Goede vraag, waar we dankzij het CPB antwoord op kunnen geven.

Als je te veel op social media zit, denk je dat de doorsnee Nederlander een brompot is die zeurt op alles waar maar iets over te zeuren valt. Maar dat is toch echt de schreeuwende minderheid, wees gerust.

Het salaris van de doorsnee Nederlander (modaal inkomen)

Het Centraal Planbureau (CPB) bepaalt de doorsnee Nederlander op basis van allerlei ingewikkelde berekeningen. Het modaal inkomen is een referentie-salaris dat vervolgens wordt gebruikt om bijvoorbeeld de maatschappelijke effecten van politieke beslissingen op de meeste Nederlanders te bepalen. Het wordt gezien als het meest typische salaris onder de bevolking en is iets anders dan het gemiddelde inkomen.

Het salaris van de doorsnee Nederlander is in 2024 geraamd op 44.000 euro per jaar bruto, inclusief vakantiegeld. Exclusief 8 procent vakantiegeld is dat afgerond 3.380 euro bruto per maand.

De maximale hypotheek van Jan Modaal in 2024

Voor de maximale hypotheek van de doorsnee Nederlander gaan we uit van het modaal inkomen 2024 inclusief vakantiegeld. We berekenen hoeveel Jan Modaal dan in zijn eentje kan lenen voor een huis.

Volgens de onafhankelijke rekentool van Independer kun je als alleenstaande 35-jarige met een salaris van 44.000 bruto per jaar 211.000 euro lenen voor een huis. Daarvoor kun je bijna dit huis kopen in Rotterdam. Let wel, dit is een indicatie. Als je schulden of leningen hebt, is dat bijvoorbeeld al fors minder. Als je een grote som geld inlegt, stijgt de maximale hypotheek juist weer. Maak voor een exacte inschatting een afspraak met een hypotheekadviseur.

lees in ons eerdere artikel hoeveel het modaal inkomen is gestegen sinds 2003. En check ook de hypotheek die je anno 2024 kunt krijgen met het nieuwe minimumloon in Nederland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.