Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 11 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel salaris hou je netto over met het minimumloon vanaf 1 juli

Per 1 juli stijgt het minimumloon dankzij de halfjaarlijkse indexatie. Het bruto minimumloon stijgt voor iedereen van 21 jaar en ouder naar een bedrag van 13,68 euro per uur. Maar wat hou je eigenlijk netto over, aan een bruto minimum inkomen?

Sinds 1 januari 2024 kennen we in Nederland een minimumuurloon. Daarmee is het minimum dag-, week- en maandloon niet langer van kracht. Iedereen (van 21 jaar en ouder) verdient eenzelfde minimumloon per uur. Met name werkenden met een werkweek van 40 uur zijn er met deze regel op vooruit gegaan. Het minimumuurloon bedraagt sinds 1 januari dit jaar 13,27 euro.

Bruto- en nettosalaris

Werkgevers betalen in Nederland de loonheffing namens de werknemers. Ben jij in loondienst? Dan wordt alles omtrent het bruto- en nettosalaris geregeld. Je brutosalaris is het salaris vóór aftrek van de loonheffing en verrekening van de loonheffingskorting.

Je loonheffing bestaat uit twee delen: de premie volksverzekeringen en de loonbelasting. Vervolgens hebben mensen recht op loonheffingskorting. Die korting bestaat uit twee onderdelen: de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Nogmaals: ben je in loondienst, dan regelt de werkgever al deze zaken voor jou. Kort gezegd: hoe hoger het inkomen, hoe minder recht op korting. Hoe lager het inkomen, hoe meer recht op korting.

Netto inkomen bij het minimumloon vanaf 1 juli 2024

Met een minimuminkomen heb je altijd recht op 8 procent vakantietoeslag. Dat komt bovenop je brutosalaris. Het bruto minimumuurloon inclusief vakantiegeld bedraagt per 1 juli 2024 om precies te zijn 14,77 euro.

Per weekPer jaarBruto maandsalaris
(exclusief vakantiegeld)
Netto maandsalaris
(exclusief vakantiegeld)
24 uur1248 uur1.423 euro1.404 euro
36 uur1872 uur2.134 euro2.053 euro
38 uur1976 uur2.257 euro2.126 euro
40 uur 2080 uur2.367 euro2.190 euro
Bruto – nettosalaris bij een minimumloon per 1 juli, rekentool van Independer

In bovenstaande tabel vind je een overzicht van het verschil in bruto en netto inkomen bij een minimumloon, afhankelijk van de duur van de werkweek. Het verschil tussen het bruto en netto inkomen is klein voor iemand die parttime werkt tegen het minimumloon. Dat komt doordat deze persoon veel loonheffingskorting krijgt. Met een minimumloon en een werkweek van 24 uur, verdien je in vaste dienst gemiddeld per maand zo’n 1.423 euro bruto (gebaseerd op het nieuwe minimumloon per 1 juli). In dat geval hou je netto zo’n 1.404 euro over, volgens de bruto-nettocalculator van onafhankelijk vergelijkingsplatform Independer.

Hoe meer je gaat verdienen, hoe meer je relatief gezien inlevert. Bij een werkweek van 40 uur en een minimumloon verdien je bruto zo’n 2.367 euro per maand. Netto hou je daar zo’n 2.190 euro aan over.

Let op, de netto-bedragen in dit artikel zijn indicaties op basis van online berekeningen. Wil jij weten hoe veel salaris er precies netto op jouw rekening wordt gestort? Bekijk dan je loonstrook.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.