Coen Grutters
Coen Grutters Geld & Carrière 26 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Het vermogen van alle Nederlanders samen en het gemiddelde de neus

Eerder vertelden we je over het vermogen van de rijkste man en vrouw van ons land. Maar hoeveel bezit de gemiddelde Nederlander eigenlijk?

Om daarachter te komen, kijken we in de richting van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het onderzoeksbureau heeft namelijk zitten rekenen hoe vermogend alle Nederlanders (inmiddels zijn dat er 17,9 miljoen) samen zijn.

Het vermogen van alle Nederlanders bij elkaar

De meest recente cijfers van het CBS vertellen ons dat alle Nederlanders samen begin 2022 goed waren voor 2,49 biljoen euro. Even voor de goede orde: dat is 2.490 miljard euro! Ruim 14 keer zoveel als het fortuin van Elon Musk, al laat dat vooral zien hoe krankzinnig rijk meneer Musk is.

De bezittingen van alle Nederlanders samen zijn overigens meer waard dan 2.490 miljard euro. Het CBS heeft het over een 3.421 miljard euro aan bezittingen. Daartegenover staat echter 931 miljard euro aan schulden en die twee moeten uiteraard met elkaar verrekend worden.

Eigen woning meest waardevolle bezit

Het meest waardevolle onderdeel van het vermogen van veel Nederlanders is een eigen woning. Volgens het CBS had in 2022 bijna 60 procent van de huishoudens een eigen woning. “Die vormde met 62 procent van de bezittingen het grootste vermogensbestanddeel”, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vermogen nu hoger belast: zoveel mag je taxfree sparen in 2024

Als we kijken naar het totale vermogen van alle Nederlanders, dan vertegenwoordigt ‘aanmerkelijk belang’ de op een na grootste waarde. Een aanmerkelijk belang heb je wanneer je meer dan 5 procent van de aandelen van een vennootschap bezit. Daarna volgen bank- en spaartegoeden, effecten en overig ontroerend goed.

Gemiddelde en mediaan

Op 1 januari 2022 telde Nederland 17,59 miljoen inwoners. Dat betekent een gemiddeld vermogen van ruim 141.500 euro de neus. Omdat gemiddelden soms een vertekend beeld kunnen geven door enkele extreme gevallen (zoals de rijkste persoon van ons land), rekent het CBS liever met de mediaan.

Dit is het middelste getal, wanneer je de vermogens van elk huishouden van klein naar groot naast elkaar zet. De mediaan – ook wel doorsnee genoemd – bedroeg op 1 januari 2022 zo’n 135.100 euro. Maar liefst 47.000 euro meer dan het jaar ervoor en dat had vooral te maken met de stijgende woningwaarde.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.