Alrik de Jong
Alrik de Jong Belasting & Toeslagen 22 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Vermogen nu hoger belast: zoveel mag je taxfree sparen in 2024

Box 3 is onderhevig aan hervorming, maar hier gaan we het simpel houden. Hoeveel geld mag je belastingvrij sparen (heffingsvrij vermogen) in 2024 en wat is de belasting op het inkomen uit je vermogen (spaargeld en beleggingen)? Handig om rekening mee te houden tijdens je belastingaangifte.

Eerder las je hoeveel contant geld je thuis mag bewaren zonder er in 2024 belasting over te betalen. Wees gerust, dat is echt een schijntje vergeleken met het totale bedrag dat je belastingvrij mag sparen.

Zoveel geld mag je belastingvrij sparen in 2024

Het heffingsvrije vermogen in 2024 is 57.000 euro. Heb je een fiscaal partner, dan mag je 114.000 euro belastingvrij sparen. Scheelt nogal, dus check even goed of je een fiscaal partner hebt.

Als gemiddelde Nederlander hoef je je dus geen zorgen te maken over wel of niet belastingvrij sparen. Het gemiddelde bank- en spaartegoed van huishoudens in Nederland is volgens het CBS namelijk 46.300 euro. Daarbij ook nog de kanttekening dat er in Nederland veel vermogende huishoudens zijn, die het gemiddelde omhoog halen.

Meer belasting op inkomen uit vermogen

Zit je wel boven het maximale bedrag dat je in 2024 belastingvrij kunt sparen, dan betaal je een stuk meer belasting dan vorig jaar. Waar het belastingtarief box 3 over het inkomen uit vermogen in 2023 nog 32% was, is dat in 2024 maar liefst 36%. Dat is een stijging van 12,5%. Check welk gedeelte van je vermogen wordt meegenomen, ook wel de ‘grondslag sparen en beleggen genoemd’.

Andere aanpassingen box 3

Duidelijk: je mag evenveel belastingvrij sparen in 2024, maar de belasting over het inkomen uit je vermogen is fors gestegen ten opzichte van vorig jaar. Hieronder nog een aantal andere belangrijke aanpassingen in box 3 van je belastingaangifte.

Je gaat minder belasting betalen over jouw:

  • aandeel in een vve-rekening
  • geld op een derdenrekening bij een notaris

Onderlinge vorderingen en schulden bij dezelfde aangifte tussen:

  • Fiscale partners
  • Ouders en kinderen jonger dan 18 tellen niet meer mee

De berekening voor je voorlopige aanslag

Tot zover het simpele gedeelte. Lees hier hoe je box 3-inkomen is berekend op je voorlopige aanslag 2024?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.