Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 19 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel contant geld mag je thuis ‘belastingvrij’ bewaren in 2024

Er zijn nog genoeg mensen met een oude sok of verkreukelde enveloppe vol spaargeld. Maar hoeveel contant geld mag je in 2024 thuis bewaren zonder op te geven bij de belasting?

Nou, waarschijnlijk minder dan je denkt. Niet dat er serieus op wordt gecontroleerd, maar officieel moet je het natuurlijk opgeven bij de belasting. Wel is het maximale bedrag iets gestegen in 2024. En geen paniek: jouw heffingsvrije vermogen in 2024 (hoeveel je in totaal belastingvrij mag sparen) is een stuk hoger. Wel maakt jouw contante geld daar deel van uit, boven het grensbedrag.

Thuis contant geld sparen en verzekeren

Om de Dagobert Ducks van ons land vast gerust te stellen: in Nederland geldt geen limiet voor de hoeveelheid contant geld die je in huis mag hebben. Wel moet je vanaf een bepaald bedrag je tastbare spaargeld opgeven in de belastingaangifte. Het maximale bedrag verandert jaarlijks. Let wel: ook de waarde van cadeaubonnen die je in bezit hebt tellen mee.

Bij een grote hoeveelheid spaargeld is het niet onverstandig om je te verzekeren. Hier ook weer een geruststelling: contant geld in huis valt onder je inboedelverzekering. De voorwaarden voor 2024 kun je opvragen bij jouw verzekeraar.

Hoeveel mag je belastingvrij bewaren in 2024?

Bent je alleenstaand? Dan moet je in 2024 je spaargeld opgeven vanaf 653 euro aan contant geld. Heb je een fiscaal partner? Dan is 1.306 euro de grens. In 2023 waren deze bedragen respectievelijk nog 596 euro en 1.192 euro.

Contant geld valt onder box 3 in je belastingaangifte. Dit onderdeel van je aangifte gaat in de komende jaren overigens behoorlijk op de schop. Lees hier meer over de hervorming van box 3.

‘Niet te veel thuis sparen’

Het NIBUD adviseert wijselijk om thuis niet te veel contant geld te hebben. “Het is verstandig om voor noodgevallen een klein bedrag thuis te bewaren. Spaar je meer geld? Dan is sparen bij een bank veiliger”, aldus het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

Tijd voor actie: check hoeveel je dagelijks moet sparen om binnen 30 jaar miljonair te zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.