Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 6 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel modale inkomens kan de rijkste Nederlander betalen

De rijkste Nederlander heeft haar vermogen nog steeds te danken aan het goudste goedje van het land. Hoeveel is Charlene de Carvalho-Heineken momenteel waard? En hoeveel modale inkomens zou ze ermee kunnen ophoesten?

Dankzij ons eerdere artikel over de dochter van Freddy Heineken weet je natuurlijk al heel veel over de rijkste persoon van de Lage Landen. Dat ze getrouwd is met een Brits-Braziliaanse zakenman die zowel Olympisch skiër als anonieme acteur was in Lawrence of Arabia is oud nieuws. Maar wist je ook al hoeveel modale maandlonen Charlene de Carvalho-Heineken van haar vermogen zou kunnen voorschieten? Dit perspectief geeft een duidelijker beeld van haar exorbitante vermogen.

De zelfverklaarde ‘self-made erfgename’ –  die tien jaar na het behalen van haar diploma Franse Literatuur prompt in het bestuur zat van een van de grootste multinationals ter wereld – heeft volgens de Bloomberg Billionaires Index momenteel een vermogen van 15 miljard dollar, ofwel 13,92 miljard euro. Daarmee staat de Nederlandse vrouw op de 119e plaats van rijkste personen ter wereld. Check ook op welke plaats Mark Zuckerberg tegenwoordig vertoeft, die onlangs nogal omhoog schoot in vermogen.

Het vermogen van Charlene de Carvalho-Heineken

In dit artikel kon je lezen dat het gemiddelde Nederlandse maandloon met 91 euro gestegen is in 2023 tot 3.177 euro bruto. Jan Modaal heeft dus een beter 2022 beleefd dan Charlene de Carvalho-Heineken. In een jaar tijd zag ze 400 miljoen euro van haar vermogen verdampen. Maar uiteraard heeft de bierkoningin nog steeds een aardig gevulde bankrekening waarmee ze 250.000 kilogram goud of 187 miljoen vaten ruwe olie zou kunnen betalen.

Of, het modale maandloon van menig landgenoot. Als we afgerond 14 miljard delen door 3.177 kennen we het aantal Nederlanders die dankzij haar generositeit een maand op verlof kunnen. In totaal zouden maar liefst 4.406.673 Nederlanders op kosten van Heineken kunnen genieten van vier gratis weken zon, zee en strand. Ongeveer 25 procent van alle inwoners in Nederland. Iemand nog een biertje?

En als we dan toch op reis gaan als een miljardair, kunnen we evengoed een van deze meest gewilde nieuwe vakantiehuizen boeken op Airbnb.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.