Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 3 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Meta stijgt 100 miljard in één dag: dit snoept Mark Zuckerberg ervan

Gisteren schoot het aandeel van Meta als een pijl de lucht in. Maar liefst 100 miljard dollar kwam erbij; de grootste dagelijkse waardestijging voor de techgigant in een decennium. Vanwaar de plotse ommekeer? En hoeveel mocht Mark Zuckerberg eigenlijk zelf bijschrijven op de rekening?

De donkere wolken boven Meta maken stilaan plaats voor zonneschijn. Het moederbedrijf van Facebook beleefde een catastrofaal 2022. Maar gisteren schoot het aandeel met liefst 23 procent de hoogte in. De waardevermeerdering van 100 (!) miljard dollar is meteen ook de grootste dagelijkse stijging in meer dan een decennium voor Mark Zuckerberg. Om het in perspectief te plaatsen: de volledige ING-groep is op dit moment 50 miljard waard. In totaal.

Meta, mark zuckerberg, facebook, aandeel
Het aandeel van Meta (Afbeelding: TradingView)

In november was het aandeel van Meta nog 90 dollar waard maar intussen staat de prijs al op 188 dollar, een verdubbeling van jewelste dus. En dat in luttele maanden tijd. Waar heeft het moederbedrijf van Facebook dat aan te danken?

De waardestijging van Meta / Facebook

Na de gigantische ontslaggolf in de techwereld, heerst er onder beleggers opnieuw optimisme. Ook de werknemers van Meta ontsnapten niet aan de tsunami. In november 2022 werden meer dan 11.000 arbeidskrachten de laan uitgestuurd. Maar toch is er in het geval van Meta en Mark Zuckerberg meer aan de hand.

Woensdag won het bedrijf een rechtszaak tegen de Amerikaanse Handelscommissie. Die vond dat er sprake was van oneerlijke concurrentie -en monopolievorming in de nog te ontginnen markt van virtual reality. De rechter oordeelde echter dat de aankoop van de VR-startup Within voor 400 miljoen dollar binnen de perken van het toegelatene blijft. Een belangrijke overwinning voor Meta en Mark Zuckerberg die met de nieuwe technologie een ‘Metaverse‘ hoopt te maken.

Bovendien zijn de recentste kwartaalcijfers een stuk positiever uitgevallen dan verwacht. Facebook en Instagram blijken nog steeds producten die massa’s geld binnenrijven voor Meta. Daarenboven kwam ook de aankondiging dat de techgigant voor 40 miljard dollar aan aandelen zal terugkopen. Vaak een goed teken voor investeerders en beleggers die dankzij de buy-backs opnieuw gezonde signalen te zien krijgen. Ook niet onbelangrijk: voor het eerst sinds het ontstaan ervan, overschreed Facebook het aantal van 2 miljard actieve dagelijkse gebruikers. Waanzinnig, zelfs voor een bedrijf als Meta.

De waardestijging van Mark Zuckerberg

Volgens de Bloomberg Billionaire Index die netjes het vermogen bijhoudt van miljardairs, mocht Mark Zuckerberg in slecht één dag tijd 12,5 miljard dollar op de rekening bijschrijven, ofwel 11,5 miljard euro.

meta, facebook, mark zuckerberg, aandelen
Het vermogen van Mark Zuckerberg (Afbeelding: Bloomberg)

Momenteel staat Mark Zuckerberg dankzij zijn aandelen in Meta op de 13e plaats van rijkste mensen ter wereld met een vermogen van 69,8 miljard dollar. Check ook welke aandelen van Warren Buffet 80 procent van zijn portfolio uitmaken. En wist je al hoeveel geld je nodig hebt om nooit meer te hoeven werken?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.