Pim Jansen
Pim Jansen Jachten 3 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat kost het om een jacht van 600 miljoen vol te tanken?

Iedereen met een auto die op brandstof rijdt, weet wat het kost om dat ding keer op keer vol te tanken. Maar wat kost een tankbeurt als je jezelf vervoert in een jacht van 600 miljoen dollar.

Het antwoord is: veel. En het hangt er natuurlijk van af waar en wanneer je tankt. Het jacht dat onder de loep wordt genomen is de Dilbar, eigendom van Alisher Usmanov.

Even een jacht van 600 miljoen vol tanken

In een video van @theyachtmogul zie je hoe de Dilbar, het op vijf na langste jacht ter wereld, wordt vol getankt. Daar zijn inderdaad vrachtwagens aan diesel voor nodig. Volgens het Instagram-account bedragen de kosten 1,5 miljoen dollar voor 500 duizend liter brandstof.

In de reacties onder de video merkten volgers op dat dit 3 dollar per liter is. Nogal veel. Maar volgens de berekeningen van AutoEvolution kwam deze tankbeurt in Italië toch echt uit op omgerekend 1,5 miljoen dollar. Rekenen we het met boerenverstand uit op basis van de Nederlandse dieselprijs op het moment van schrijven (3 februari 2023 – €1,906), dan kost 500 duizend liter 953 duizend euro. Op basis van de Italiaanse dieselprijs (€1,856) komen we uit op 928 duizend euro. Resumerend: tanken met een superjacht is duur.

Theoretische berekening van een volle tank

De meeste superjachten tanken echter niet in Nederland of Italië. Een populair land wat dat betreft is Gibraltar, waar de dieselprijs op het moment van schrijven €1,106 is. Op basis van de volledige tankinhoud van 1.049.700 liter en de brandstofprijs in Gibraltar betaal je dan afgerond 1,16 miljoen euro voor een volle tank. 500 duizend liter diesel kost je in Gibraltar 553.000 euro.

Maar goed, de tank van dit jacht is natuurlijk nooit helemaal leeg, en daarnaast is het nog steeds een loos getal. Want wat voor afstand kan er afgelegd worden op een volle tank? In een van de reacties onder deze video wordt met een berekening aangegeven dat de range van het schip 6.788 kilometer is, maar dat is op basis van een tamelijk hoge snelheid. Volgens een andere berekening kan de Dilbar 5.000 uren (208 dagen) varen op een volle tank. Hoe dan ook een stuk langer dan die volle tank diesel in jouw Volvo V40.

Dilbar, het speeltje van Alisher Usmanov

De Dilbar is een jacht dat voor 600 miljoen dollar is gekocht door Alisher Usmanov. Deze Oezbeekse zakenman en filantroop heeft een geschat vermogen van iets meer dan 17 miljard dollar. Zijn superjacht beschikt over 65 cabines en biedt plek aan veertig gasten en honderd crewleden. De boot was in 2017 winnaar van de World Superyacht Award for Motor Yacht of the Year. “Ongetwijfeld het meest complexe en uitdagende jacht dat ooit is gebouwd, en het grootste ooit gebouwd in termen van brutotonnage”, aldus de jury destijds. Lees en bekijk hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.