Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 19 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

5 verrassende feiten over de rijkste Nederlander en haar vermogen

De rijkste Nederlander is nog altijd Charlene de Carvalho-Heineken. Volgens de Bloomberg Billionaires Index heeft ze een vermogen van 16 miljard dollar, omgerekend 13,2 miljard euro.

Charlene de Carvalho-Heineken is de dochter van Freddy Heineken. Bij het overlijden van haar vader in 2002 erfde ze zijn volledige aandelenpakket met een toenmalige waarde van 3,7 miljard euro. Daardoor werd ze grootaandeelhouder.

Feiten over Charlene de Carvalho-Heineken

Over Bill Gates, Elon Musk en Jeff Bezos staan de kranten dagelijks vol, maar weten we over de rijkste Nederlander? Een aantal verrassende feiten op een rij.

1. Vermogen in perspectief

Een vermogen van 13,2 miljard euro is moeilijk te bevatten. We zetten het kort even in perspectief. Charlene de Carvalho-Heineken kan 291 miljoen ruwe vaten olie kopen of 270.000 kilo goud. Het vermogen van de rijkste Nederlanders is 1,58 procent van het Bruto Binnenlands Product van Nederland in 2020. En voor de autoliefhebbers: ze kan ongeveer 28.000 Ferrari SF90 Spiders (de allernieuwste) kopen. Ook interessant: in deze video visualiseert een YouTuber hoeveel 1 miljard dollar is.

2. Plek 128 op de Bloomberg Billionaires Index

Op de Bloomberg Billionaires Index, een van de meest betrouwbare lijsten met ‘s werelds rijkste mensen op aarde, staat Charlene de Carvalho-Heineken op plek 128. Haar vermogen is een schijntje vergeleken met dat van miljardairs als Elon Musk, Bill Gates en Jeff Bezos. Veel vrouwen hoeft ze echter niet boven zich te dulden, al staat ze nog niet in de top 5. Bekijk hier de 5 rijkste vrouwen op aarde.

3. Haar echtgenoot Michel speelde in Lawrence of Arabia

Michel de Carvalho, de man achter de rijkste Nederlander, is een Brits zakenman, investeerder en bankier. Ook was hij uitvoerend bestuurder bij Heineken Holding. Maar hij is niet zo saai als zijn CV doet klinken. Zo deed de Brit mee aan de Olympische Winterspelen van 1972 en de Olympische Winterspelen van 1976 voor Groot-Brittannië op het onderdeel rodelen. Nog opvallender: op 17-jarige leeftijd speelde hij mee (links op de foto) in de filmklassieker Lawrence of Arabia (1962).

Rijkste nederlander charlene de carvalho heineken

4. By far de rijkste Nederlander

Voorlopig zal Charlene de Carvalho-Heineken nog wel even de rijkste Nederlander blijven. In de laatste Quote 500 stond ze met een vermogen op 12,1 miljard fier op nummer 1. Daarna volgden Frits Goldschmeding (4,1 miljard), Gérita en Inge Wessels (3,8 miljard), Karel van Eerd (2,5 miljard) en Arnout Schuijff (tevens 2,5 miljard).

5. Niet de meest gulle gever

Over de filantropische aard van de rijkste Nederlander is niet zo heel veel bekend. Ze staat in ieder geval niet in de top 10 Nederlandse weldoeners. En haar familie staat slechts op de dertigste plek in het meest recente overzicht van NRC met de top 30 meest vrijgevige Nederlandse families. Misschien doneert Charlene de Carvalho-Heineken stilzwijgend hapjes van haar vermogen, maar ze staat niet bekend als de meest gulle gever. Wel zet Heineken zich in verschillende Derde Wereldlanden in voor een betere en duurzamere lokale bierproductie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.