Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 15 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

De 5 rijkste vrouwen ter wereld en wat ze doen voor de kost

De rijkste persoon ter wereld is tot op de dag van vandaag altijd een man geweest. Maar wie zijn ‘s werelds rijkste vrouwen? En wat doen ze voor de kost?

Ook in de top 10 rijkste personen ter wereld komen geen vrouwen voor. Maar ze kloppen aan de deur. Zo staat française Francoise Bettencourt Meyers tegenwoordig op plek 12.

De rijkste vrouwen ter wereld

Deze top 5 rijkste vrouwen ter wereld is gebaseerd op de Bloomberg Billionaires Index van 15 september. Dit overzicht met de 500 meest vermogende mensen op aard, wordt dagelijks bijgewerkt.

1. Francoise Bettencourt Meyers

(Afbeelding: AFP)

Françoise Bettencourt Meyers is de enige dochter van de Franse L’Oréal-erfgename Liliane Bettencourt. Haar moeder overleed in 2017, waarna ze onder meer 26 procent van alle L’Oréal-aandelen erfde. Ze heeft een vermogen van 66,9 miljard dollar. Françoise Bettencourt Meyers is voorzitter van de filantropische Bettencourt Schueller Foundation. Ook schreef ze een boek over Griekse goden en een boek vol bijbelkritieken.

2. Alice Walton

alice walton
(Afbeelding: AfP)

Alice Walton is de dochter en erfgename van Walmart-oprichter Sam Walton. In september 2016 bezat ze meer dan 11 miljard dollar aan Walmart-aandelen. Inmiddels wordt haar vermogen geschat op 59,8 miljard dollar. Ze is aan het stuivertje wisselen met Francoise Bettencourt Meyers voor de toppositie op de lijst met ‘s werelds rijkste vrouwen.

3. MacKenzie Scott (ex Jeff Bezos)

MacKenzie Scott, Jeff Bezos, rijkste vrouwen ter wereld (1)
Jeff Bezos en MacKenzie Scott nog vóór de duurste scheiding ooit (Afbeelding: AFP) (Afbeelding: ANP)

MacKenzie Scott was was van 1993 tot 2019 getrouwd met Amazon-CEO Jeff Bezos, tegenwoordig ‘s werelds rijkste man. Ze is een gevierd schrijfster en was als accountant een van de eerste werknemers van Amazon. Maar pas sinds de scheiding behoort MacKenzie Scott tot de rijkste vrouwen ter wereld. De scheiding kostte Jeff Bezos 38 miljard dollar. Het totaalvermogen van MacKenzie Scott wordt nu geschat op 59,6 miljard dollar. Ze geeft overigens veel meer weg aan goede doelen dan haar ex-man.

4. Julia Flesher Koch

De jongste in de top 5 rijkste vrouwen ter wereld is Julia Flesher Koch. Ze is de weduwe van zakenmagnaat David Koch, die in augustus 2019 overleed. Ze erfde miljarden en inmiddels heeft ze een vermogen van 56,2 miljard dollar. Veel geld daarvan geeft ze via verschillende filantropische initiatieven weg aan goede doelen.

5. Jacqueline Mars

Jacqueline Mars, rijkste vrouwen ter wereld
EPA

Jacqueline Mars is een Amerikaanse erfgename en investeerder. Ze is de dochter van Audrey Ruth en Forrest Mars, Sr., en kleindochter van Frank C. Mars. Juist, dat waren de oprichters van het Amerikaanse snoepbedrijf Mars Incorporated. Zo’n achternaam is natuurlijk geniaal om te hebben, net als haar vermogen van 42,3 miljard dollar.

Allemaal erfgenames

We kunnen het niet mooier maken dan het is: de gehele top 5 rijkste vrouwen ter wereld heeft haar vermogen voor een groot deel te danken aan geërfd geld. Dat terwijl de gehele top 4 op de Bloomberg Billionaires Index (Jeff Bezos, Bill Gates, Elon Musk en Mark Zuckerberg) bestaat uit selfmade miljardairs. Wat betreft emancipatie is er nog een lange weg te gaan. Kylie Jenner is in ieder geval een aardig eind op weg als ‘s werelds jongste selfmade miljardair.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.