Hoeveel doneert ‘s werelds rijkste man Jeff Bezos aan goede doelen?

Jeff Bezos is ‘s werelds rijkste man, maar de Amazon-CEO wordt nog wel eens bekritiseerd omdat hij te weinig doneert aan goede doelen. Is dat terecht?

Miljardairs als Bill Gates en Warren Buffet staan bekend als filantroop. Ze doneren een groot gedeelte van hun vermogen aan goede doelen en zetten daarnaast zelf non-profit organisaties op. Aan wie doneert Jeff Bezos? En hoeveel?

Jeff Bezos en goede doelen

Volgens Bloomberg heeft Jeff Bezos op dit moment een vermogen 188 miljard dollar. Er is dus ruimte om af en toe wat te doneren aan goede doelen. Sinds hij in 1997 miljardair is geworden, doet hij dat met enige regelmaat, zij het wat minder uitbundig dan zijn collega-miljardairs.

In 2011 doneerde Jeff Bezos 10 miljoen dollar aan het Museum of History and Industry in Seattle. Het museum gebruikte dat geld voor de oprichting van het Bezos Center for Innovation. In hetzelfde jaar gaf hij 15 miljoen dollar aan het Princeton’s Neuroscience Institute.

Een jaar later volgde een donatie van 2,5 miljoen dollar aan Washington United for Marriage, een organisatie die zich inzet voor het homohuwelijk. Hij doneerde ook aan diverse goede doelen voor onder meer educatie, daklozen en persvrijheid. Bekijk hier een tijdlijn van zijn donaties.

‘Filantropie zonder nauwkeurigheid’

Ondanks de regelmatige donaties was Jeff Bezos tot 2018 nooit terug te zien in de top 50 van Amerika’s grootste geldschieters. Daar kwam dat jaar in één klap verandering in toen hij 2 miljard dollar doneerde aan een educatieprogramma voor daklozen. Die donatie was destijds 1,3 procent van zijn vermogen, dat inmiddels bijna alweer verdubbeld is.

Ook al is 2 miljard dollar een groot bedrag, de miljardair kreeg ook hier kritiek op. Veel geld ging naar kleuterscholen voor mensen met lage inkomens, wat al eerder was gedaan met gemengde resultaten. “Door zijn filantropische aandacht op dit soort projecten en goede doelen te richten, lijkt hij dit initiatief te benaderen zonder nauwkeurigheid of duidelijkheid, terwijl hij dat bij Amazon juist zo hoog in het vaandel heeft staan”, schreef Vox-journaliste Kelsey Piper destijds.

In februari 2020 beloofde Jeff Bezos 10 miljard dollar in te zetten in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Dat deed hij namens de Bezos Earth Fund in de onderstaande verklaring op Instagram. Hoeveel hiervan al is waargemaakt, is niet bekend.

Hoeveel procent van het vermogen van Jeff Bezos wordt gedoneerd?

Het is niet exact bekend hoeveel geld Jeff Bezos jaarlijks doneert aan goede doelen. Duidelijk is dat zijn liefdadigheidsuitgaven selectiever en schaarser zijn dan die van veel andere miljardairs. Volgens The Chronicle of Philanthropy gaf de Amazon-CEO van 2000 tot 2017 0,1 procent van zijn vermogen weg aan goede doelen of andere filantropische projecten.

Hoewel Jeff Bezos in de afgelopen drie jaar zijn filantropische uitgaven behoorlijk heeft opgevoerd, scoort hij nog steeds laag als het om het percentage van zijn vermogen gaat. Michael Bloomberg, Bill Gates en Warren Buffet gaven tussen 2000 en 2017 respectievelijk 10,2 procent, 22,2 procent en 71,1 procent van hun vermogen weg aan goede doelen of andere filantropische projecten. En die zitten sindsdien ook niet stil.

Wat dat betreft kan Jeff Bezos nog wat leren van zijn ex-vrouw MacKenzie Scott. Zij gaf de helft van het geld wat ze van haar scheiding kreeg weg aan goede doelen. Ze kreeg een bedrag van 31 miljard dollar mee van ‘s werelds rijkste man.

Check ook: Deze briljante visualisatie laat zien hoe belachelijk rijk Jeff Bezos écht is

Reageer op artikel:
Hoeveel doneert ‘s werelds rijkste man Jeff Bezos aan goede doelen?
Sluiten