Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 20 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

7 onmisbare boeken voor beginnende beleggers

Wil je meer uit je geld halen en een vermogen gaan opbouwen? Dan is beleggen een optie. Maar als je net begint, kan alle informatie over aandelen, indexfondsen en ETF’s een beetje overweldigend aanvoelen. In deze boeken leren ervaren beleggers je de basis van beleggen, zodat je zelf een succesvolle strategie kunt bedenken zonder je geld te verliezen.

Dit zijn zeven van de beste boeken voor de beginnende belegger.

1. De intelligente belegger

De intelligente belegger wordt ook wel de bijbel onder de boeken over beleggen genoemd. De Engelstalige versie werd in 1949 voor het eerst uitgebracht, dus het is echt een klassieker. Nog steeds is het boek enorm relevant. Schrijver Benjamin Graham vertelt namelijk niet waarin je moet investeren, maar behoedt je voor fouten en helpt je een langetermijnstrategie ontwikkelen.

Het boek is geschreven door Benjamin Graham, de mentor van niemand minder dan Warren Buffett. Hij was één van de leerlingen van Graham aan de Columbia Business School en is inmiddels de bekendste belegger en één van de rijkste personen ter wereld.

2. Leer beleggen als Warren Buffett

Nu we het toch over Warren Buffett hebben… Hoe wist het Orakel van Omaha zijn vermogen te laten groeien tot de 73 miljoen euro die hij vandaag de dag heeft? Buffett was nog maar 11 jaar oud toen hij begon met investeren en zijn eerste aandelen kocht. In zijn boek Leer beleggen als Warren Buffett leer je de beleggingsstrategieën die hij heeft toegepast en hoe jij ze ook kunt toepassen. Bekijk hier welke boeken hij aan jou aanraadt.

3. Verdubbel je geld in vijf jaar

Kijk, dat klinkt ons als muziek in de oren. Na vijf jaar onverstandig en daarna vijftien jaar verstandig beleggen verdubbelde Sam Hollanders ongeveer driemaal zijn inleg. In het boek Verdubbel je geld in vijf jaar deelt hij zijn beginnersfouten, zodat jij die niet meer hoeft te maken. Aan het einde van het boek weet je hoe je een gezonde beleggingsstrategie kunt bedenken en hoe je de juiste aandelen kunt kiezen.

4. De beleggingsillusie

Een must read voor iedere beginnende belegger. In De beleggingsillusie waarschuwen schrijvers Marius Kerdel en Jolmer Schukken namelijk welke fouten je niet moet maken (zoals in mooie praatjes van banken trappen of proberen de markt te verslaan). Maar maak je geen zorgen: het boek is juist ook een aanmoediging om wél de beurs op te gaan. Je leert namelijk ook hoe je tegen lage kosten je vermogen kunt laten groeien.

5. Blondjes Beleggen Beter

Janneke Willemse kwam er door in de wetenschap te duiken achter dat vrouwen betere beleggers zijn. Met Blondjes Beleggen Beter wil ze daarom vrouwen aansporen zich er ook eens in te verdiepen. Maar ook voor mannen is dit boek interessant, want waarom zijn vrouwen over het algemeen beter in beleggen? Welke strategie gebruiken zij? Een ideaal boek voor iedereen die de beginselen van van de financiële markt duidelijk wil hebben en simpel en succesvol wil investeren. Het is namelijk niet zo ingewikkeld als het lijkt. Een van de meest verrassende boeken van 2020.

6. The Little Book of Common Sense Investing

Dit Engelstalige boek is geschreven door John C. Bogle, oprichter van Vanguard en de eerste persoon die een indexfonds maakte. In het boek laat Bogle je dan ook alle voordelen zien van beleggen in indexfondsen ten opzichte van beleggen in aandelen. Bogle onderbouwt dit met verhalen van andere grote beleggers en investeerders.

Tip: geïnteresseerd in beleggen via indexfondsen? In het boek ‘A Random Walk Down Wall Street’, geschreven door de voormalig director van de Vanguard Group, wordt ook wetenschappelijk onderbouwd waarom je beter voor indexfondsen kunt kiezen.

7. De basis van het beleggen

Je moet maar liefst 60 euro neertellen voor het boek De basis van het beleggen, maar daar krijg je dan ook een dikke pil voor terug die je een volledige inleiding tot aandelen, obligaties en vastgoed geeft. Van iedere keuze worden de voor- en nadelen beschreven en wordt er een analyse van de risico’s weergeven. Lastige termen worden duidelijk en helder uitgelegd. Kortom: een van de boeken die je moet lezen als beginnend belegger.

De beste boeken voor beleggers in 2021

Maar er is meer dan deze klassiekers. Boeken over beleggen en geld worden aan de lopende band gemaakt. Bekijk hier de acht beste werken die in 2021 uitkomen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.