Alrik de Jong
Alrik de Jong Human Interest 9 jul 2020

Roomijs en aandelen: alles wat je moet weten over miljardair Warren Buffet

Als je het Orakel van Omaha wordt genoemd, valt iedere andere vorm van introductie daarbij in het niet. Maar die heeft Warren Buffet natuurlijk ook helemaal niet nodig.

Dus houden we het zakelijk: deze charmante zakenman behoort al sinds 2008 tot de vijf rijkste mensen op aarde. Iedereen houdt van deze sympathieke miljardair, vooral omdat hij het grootste deel van zijn inkomsten doorsluist naar ontwikkelingsorganisaties.

De 86-jarige Buffet staat daarnaast bol van de verrassingen. Hierbij slechts een deel van zijn indrukwekkende palmares. Met als nieuwkomer in de rij: een schenking van 2,9 miljard aan goede doelen tijdens de coronacrisis.

1. Warren Buffet kocht zijn eerste aandelen toen hij 11 jaar oud was

Terwijl zijn klasgenoten aan het honkballen waren op een veldje, kocht de 11-jarige Warren in 1942 zijn eerste aandelen bij Cities Service Preferred. Drie om precies te zijn, voor 38 dollar per stuk. Hij verkocht ze al snel weer, met een kleine winst. Belangrijker: hij leerde direct dat geduld een schone zaak is. Een paar dagen later waren de aandelen namelijk het dubbele waard.

2. Op zijn 16e had Warren Buffet een vermogen van 53.000 dollar

Op jonge leeftijd al verkocht hij limonade, golfballen, zeldzame postzegels en ansichtkaarten. Daarnaast handelde hij op microniveau in aandelen. En geld uitgeven deed hij bijna niet. Tel uit je winst.

3. Hij werd geweigerd door Harvard

Vergeet het maar, je wordt niet aangenomen op Harvard‘, kreeg Warren Buffet te horen na zijn aanmelding bij de prestigieuze Harvard Business School in Boston. Per toeval ontdekte Warren Buffet dat zijn idolen Benjamin Graham en David Dodd professoren waren op de Columbia Business School.

Hij schreef ze een persoonlijke brief met de volgende tekst: ‘Geachte heren Graham en Dodd. Ik dacht dat jullie dood waren, maar nu ik weet dat jullie lesgeven in Columbia, wil ik daar studeren.‘ Hij werd aangenomen.

4. Roomijs en cherry cola

Warren Buffet leeft op een dieet dat een kleuter niet eens durft te wensen. Zijn geheim om oud te worden: roomijs en cherry cola. ‘Ik werk 2.700 calorieën per dag naar binnen, een kwart daarvan bestaat uit cherry cola‘, zei hij in een interview met Fortune. ‘En mijn ontbijt bestaat meestal uit een kom roomijs of een zakje potato sticks (minifriet, red.).’

5. Warren Buffet woont in een huis van $31.500 (je leest het goed)

In tegenstelling tot veel andere miljardairs is deze knuffelmiljardair niet gevoelig voor exorbitante mansions of penthouses. De steenrijke zakenman woont nog steeds in het huis dat hij in 1958 kocht voor 31.500 dollar. ‘Welvaart zit hem in zaken die je niet ziet‘, zegt hij.

6. In 2013 verdiende hij 37 miljoen dollar per dag

Daarmee verhoogde Warren Buffet zijn vermogen in één jaar tijd van 46 miljard tot 59 miljard dollar. 2013 was zijn beste jaar ooit en dat had vooral te maken met de verhoogde aandelenkoersen. 94 procent van zijn totale vermogen verdiende hij overigens na zijn zestigste.

7. Hij speelt ukelele

Juist, zo’n klein pingelgitaartje.

8. Veel van zijn winst gaat naar goede doelen

Warren Buffet is met 38 procent van de aandelen grootaandeelhouder in de Amerikaanse Holding Berkshire Hathaway. Sinds 2006 gaat 85 procent daarvan naar ontwikkelingsorganisaties.

9. Mensen betalen miljoenen voor een boterham met Buffet

Wie wil er niet lunchen met het Orakel van Ohama? Met deze gedachte in het achterhoofd organiseert Warren Buffet sinds 2002 jaarlijks een fundraiser, waar hij een persoonlijke lunch veilt. Vorig jaar betaalde een hongerige bieder 3,4 miljoen dollar om een boterham te eten met de knuffelmiljardair.

10. Warren Buffet schenkt 2,9 miljard tijdens coronacrisis

Dan het meest actuele. Warren Buffet heeft een bedrag van 2,9 miljard dollar weggegeven aan goede doelen, voornamelijk gericht op de bestrijding van het coronavirus. Dat meldt The New York Times.

Check ook: 5 carrière-adviezen van Bill Gates die je niet op school leerde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Roomijs en aandelen: alles wat je moet weten over miljardair Warren Buffet
Sluiten