Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 21 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Top 5 best bekeken series ooit: Netflix scoort nieuwe monsterhit met Lupin

Netflix is behoorlijk selectief in het delen van kijkcijfers. Wat lineaire televisie betreft kunnen jij en ik van elk televisieprogramma opzoeken hoeveel Nederlanders ernaar hebben gekeken. Van het journaal tot de nieuwste aflevering van GTST.

Dat werkt in streaming-landschap helaas anders. Netflix kiest zelf welke cijfers het deelt. Het resultaat? We krijgen vrijwel uitsluitend de successen te horen. Wanneer je die op een rijtje zet, ontstaat er een interessant plaatje. Onlangs lieten we je nog zien hoe de top 5 van best bekeken Netflix Original-series eruit ziet.

Netflix scoort megahit met Lupin

Voor de duidelijkheid: een huishouden heeft een serie al gekeken als er één aflevering twee minuten aan heeft gestaan. Heb je na twee minuten Bridgerton de show snel weer uitgezet? Dan telt de streamingdienst je gewoon mee. Daardoor zou je kunnen stellen dat de cijfers ietwat opgepompt zijn. Maar goed, dat geldt voor elke serie, dus de top vijf blijft accuraat.

Toch is die top vijf slechts een week later niet accuraat meer. Netflix heeft namelijk een nieuwe monsterhit in handen. De gloednieuwe Franstalige serie Lupin met de immer fantastische Omar Sy in de hoofdrol als meesterdief wordt volgens de streamingdienst in de eerste 28 dagen namelijk door 70 miljoen huishoudens gekeken. De show, ook wel de James Bond van Netflix genoemd, staat op het moment van schrijven ook op de eerste plaats in Nederland.

Dat levert Lupin meteen een hoge positie op in de top 5 van best bekeken Original-series:

Best bekeken Original-series (na 28 dagen)

  1. The Witcher seizoen 1: 76 miljoen huishoudens
  2. Lupin seizoen 1: 70 miljoen huishoudens
  3. La Casa de Papel seizoen 4: 65 miljoen huishoudens
  4. Tiger King seizoen 1: 64 miljoen huishoudens
  5. The Queen’s Gambit seizoen 1: 62 miljoen huishoudens

Ter context: Netflix is eind 2019 geswitcht naar het tellen van huishoudens met de ‘twee minuten’-regel. Daarvoor kwam een titel enkel in aanmerking als het huishouden in kwestie maar liefst zeventig procent van de show af had gekeken. Daardoor bestaat de top 5 volledig uit recente titels.

Op basis van die oude manier van meten ziet de top 5 er als volgt uit. Let op: dit gaat dus om oude cijfers, shows van na eind 2019 zijn hier niet in meegenomen. Netflix is helaas niet zo transparant dat dergelijke cijfers overkoepelend beschikbaar zijn voor alle films en series.

Best bekeken Original-series (70 procent)

  1. Stranger Things seizoen 3: 64 miljoen huishoudens
  2. Umbrella Academy seizoen 1: 45 miljoen huishoudens
  3. La Casa de Papel seizoen 3: 44 miljoen huishoudens
  4. You seizoen 1: 40 miljoen huishoudens
  5. Sex Education seizoen 1: 40 miljoen huishoudens

Één ding moge duidelijk zijn: Netflix heeft inderdaad haar eigen James Bond gevonden. Tijd voor een tweede seizoen!

Variety

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.