Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 22 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

8 lockdown-spellen en pubquizzen die je gratis online met vrienden speelt

De avondklok komt er aan. Of je er nou voor of tegen bent, het resultaat is hoe dan ook dat we de komende tijd heel wat avonden alleen door moeten brengen. Sinds afgelopen woensdag mag je namelijk slechts één persoon per dag als bezoek ontvangen. Avondklok of niet: de dagen worden er een stuk saaier op.

De hele dag Netflixen wordt je gaar van. Gelukkig zijn er ook andere zaken om je mee te vermaken. Zo zetten we al wekenlang regelmatig toffe LEGO-sets voor volwassenen op een rijtje, uitdagende bouwwerken waarmee je meerdere avonden zoet bent. Of lees een boek en gebruik de lockdown om te leren beleggen. Scheelt weer.

Online spelletjes met vrienden

Maar ja, die opties nemen niet weg dat je je vrienden opeens een stuk minder ziet. Gelukkig zijn er een hoop initiatieven en online handigheden waarmee je ook op afstand lol kunt hebben. En dan hebben we het niet over samen Netflixen, maar spelletjes die je op afstand kunt spelen. Geen stoffige bordspellen, maar hilarische digitale spellen waardoor je gegarandeerd dubbel ligt met zijn allen.

We zetten zeven van onze favorieten voor je op een rijtje. Plan een avondje, nodig je vrienden digitaal uit en genieten maar!

Cards Against Humanity

Wie kan de meest shockerende combinatie aan zinnen en invulwoorden maken? Cards Against Humanity is al jaren een prachtrecept voor hilariteit. Gelukkig bestaan er meerdere online nepvarianten die je ook met vrienden op afstand kan spelen. Onze favoriet is Playingcards, waar het spel Remote Insensitivity heet. Maak een kamer aan, nodig je vrienden uit en spelen maar. Je bent gewaarschuwd: het wordt er heerlijk aanstootgevend op!

Dominion

Oké, stiekem toch een bord/kaart-spel. Dominion is een kaartspel dat zonder uitbreidingen geheel gratis te spelen is, in je browser. Elke ronde trek je een aantal kaarten uit een klein deck, waarmee je nieuwe kaarten kunt kopen waardoor je deck alsmaar groter wordt. Ondertussen probeer je zoveel mogelijk overwinningspunten te kopen en zit je andere spelers dwars. Dit spel is snel te leren en daarmee zeer toegankelijk. Ook tof: je kunt uit meerdere kaarten-setups kiezen, dus elk potje is weer anders.

Houseparty

Houseparty was de grote hit aan het begin van deze pandemie. En terecht. In tegenstelling tot veel concurrenten zorgt deze app er namelijk voor dat videobellen geen ongemakkelijke en/of saaie aangelegenheid hoeft te zijn. Je kunt met je vrienden namelijk allerlei simpele spelletjes spelen, van quizjes tot Pictionary. Zo ben je toch ‘samen’, zonder dat je beperkt wordt tot ongemakkelijk elkaar aanstaren door de camera…

Skribbl.io

Pictionary is verslavend: één persoon tekent een woord, en de rest moet raden wat het is. Skribbl.io maakt dat simpeler dan ooit. Je hoeft geen app te downloaden en je kunt in tegenstelling tot veel andere apps ook in het Nederlands spelen. Je kunt zelfs je eigen woorden toevoegen en het potje zo een stuk persoonlijker maken.

ThuisPubQuiz

Ook het pubquizzen is populairder dan ooit dankzij de pandemie. De slimme helden achterb de ThuisPubQuiz hebben een podcast in elkaar gezet die je laat pubquizzen met vrienden en familie. Pak er wat drinken bij, gooi Spotify aan en je kunt twee uur lang tegen elkaar strijden. Gratis en voor niks.

Uno

Nog zo’n klassieker die iedereen kent: Uno. Simpel en hilarisch. Elkaar dwarszitten blijft leuk, ook na tig potjes. Je kunt het kaartspelletje gratis online spelen, zelfs inclusief de mogelijkheid om te videobellen. Zo kun je er extra goed van genieten als je iemand een +4-kaart uitdeelt. Glorieus.

Pictionary via Zoom

Met een beetje creativiteit heb je eigenlijk enkel Zoom nodig om samen spelletjes te spelen. In die videobel-app zit namelijk een whiteboard-functie. Zo kun je zelf tekenen en bijvoorbeeld Pictionary spelen. Of zoek een ander spel op waarvoor je enkel een (digitaal) papiertje nodig hebt. Boter-kaas-eieren bijvoorbeeld. Deel je scherm, klik op whiteboard en spelen maar.

Bunch

Bunch lijkt een beetje op Houseparty. Ook met deze app kun je tijdens het videobellen allerlei simpele spelletjes met vrienden of familie spelen. Van trivia tot een soort Flappy Bird-kopie. De selectie is net weer ff anders, dus je kunt het beste van te voren Houseparty en Bunch vergelijken om te checken welke spellen jou het beste bevallen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.