Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 22 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe James Bond en andere grote blockbusters opnieuw uitgesteld

Tegen de tijd dat de laatste Bond-film met Daniel Craig uitkomt, zijn alle kandidaten die klaar staan om hem op te volgen als James Bond weer te oud. Dat is natuurlijk overdreven, maar toch is er slecht nieuws: No Time to Die is opnieuw uitgesteld.

Dit keer tot oktober 2021. Daarmee komt de film anderhalf jaar later uit dan oorspronkelijk de planning was. Ooit, in een tijd voor de huidige pandemie, keken we met zijn allen uit naar april 2020. Tot gisteren stond de laatste Bond-film met Daniel Craig nog op de planning voor 2 april 2021.

No Time to Die opnieuw uitgesteld

Nu coronavarianten roet in het eten gooit en bioscopen gesloten blijven is de film opnieuw opgeschoven. Voor de vierde keer al. Het is een goed voorbeeld van hoe verraderlijk lang de pandemie al duurt: april vorig jaar leek november 2020 nog zo ver weg, zo veilig. Nu, bijna een jaar later, zitten we er nog midden in.

Voor MGM, de studio achter de Bond-franchise, zal het een bittere pil zijn. Het bedrijf staat er financieel slecht voor en is zeer afhankelijk van No Time to Die. Sterker nog, elke maand dat de film niet uitkomt is MGM een miljoen kwijt aan rente op het geld dat voor de productie van de film is geleend.

James Bond in de etalage

Ondertussen staan streamingdiensten in de rij om met een zak geld een digitale release van de film te verzekeren. Netflix en Apple hebben naar verluidt wel trek in een release op hun streamingdienst, in plaats van in de bioscoop, maar MGM wil daar de hoofdprijs voor.

Tegelijkertijd is de studio duidelijk wanhopig: gereputeerde Hollywood-publicaties schreven eind vorig jaar dat het complete bedrijf in de etalage staat. Wat dat precies kan gaan betekenen voor 007, lees je hier.

Nog meer films uitgesteld

No Time to Die is helaas niet de enige grote blockbuster die opnieuw is uitgesteld. De op de gelijknamige game-franchise gebaseerde film Uncharted is uitgesteld tot volgend jaar. Het langverwachte Ghostbusters: Afterlife komt op 11 november uit, vijf maanden later. De Spider-man-spinoff Morbius is opgeschoven naar januari 2022.

Daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven. F9, Black Widow, Top Gun: Maverick: er staan voor de komende maanden een hoop peperdure blockbusters op de planning. Waarschijnlijk worden al die films opgeschoven naar eind dit jaar of volgend jaar. Disney wil naar verluidt nog één keer Black Widow uitstellen, om vervolgens voor een release op Disney+ te gaan.

Bioscoopindustrie staat op omvallen

Hoe dan ook is dit nieuws een klap in het gezicht voor de bioscoopindustrie. De Amerikaanse keten heeft aandeelhouders al gewaarschuwd dat het geld bijna op is, en een hoop kleinere ketens staan ook op omvallen. De zomer overleven zonder blockbusters is voor veel Britse en Amerikaanse bioscopen simpelweg geen optie.

In Nederland lijkt de paniek nog niet tot een dergelijk niveau te zijn uitgegroeid, maar één ding is duidelijk: Hollywood heeft een groot probleem. En als Hollywood een groot probleem heeft, dan gaat dat ook impact hebben op Nederland. Niet voor niks komt praktisch alles wat wij hier op het witte doek bewonderen uit de Amerikaanse koker.

SRCBR

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.