Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 14 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Oppenheimer-ster wordt nieuwe James Bond, aldus de bookies

Voormalig Bond-acteur Piece Brosnan en de Britse wedkantoren hebben een nieuwe James Bond in het vizier: Oppenheimer-ster en kersverse Oscar-winnaar Cillian Murphy. Hét bewijs dat de jacht op de opvolger van Daniel Craig ridicule situaties oplevert.

Alhoewel de producenten achter de franchise elke vorm van progressie blijven ontkennen, schrijven de Britse tabloids nog praktisch dagelijks de pagina’s vol over de zoektocht naar de volgende James Bond. Wie gaat Daniel Craig opvolgen? De wedkantoren publiceren wekelijks tussenstanden alsof het om uiterst serieuze politieke verkiezingen gaat.

Cillian Murphy als nieuwe James Bond?

Bullet Train en Kraven the Hunter-ster Aaron Taylor-Johnson is al bijna anderhalf jaar de absolute favoriet. Met elke megafranchise die voormalig favoriet Henry Cavill aan zijn CV toevoegt lijkt Taylor-Johnson verder te stijgen in de ranglijsten. Voeg daar een pittig leeftijdsverschil en geruchten over een geheime auditie aan toe en je snapt waarom de Britten de jonge ster in het vizier hebben.

In die context is de volgende ontwikkeling des te absurder. Niemand minder dan de kersverse Oscar-winnaar Cillian Murphy is namelijk flink aan het stijgen bij de wedkantoren. “Er wordt flink ingezet op Cillian Murphy na zijn succes bij de Oscars in de Beste Acteur-categorie voor Oppenheimer. Veel gokkers geloven dat hij Daniel Craig zal vervangen als 007,” aldus een woordvoerder van een Britse bookmaker genaamd Coral.

Sure, Murphy verdient na zijn Oppenheimer-rol alle lof die hij kan krijgen, maar geld inzetten op de Peaky Blinders-ster lijkt ietwat overdreven. De afgelopen jaren is het immers meermaals established dat de Bond-producenten op zoek zijn naar een dertiger. Dat is één van de weinig details die ze wél hebben losgelaten.

Pierce Brosnan en Murphy reageren

Producent en scriptschrijver Michael G. Wilson had het over een jonge dertiger waarmee de filmfranchise nog lange tijd vooruit kan. Murphy is 47, nog een stuk ouder dan Cavill, die nota bene al te oud wordt geacht.

007-schrijver deelt zorgen over Amazon: toekomst James Bond in gevaar?
Pierce Brosnan als 007 (Afbeelding: Orion Pictures)

Niemand minder dan Pierce Brosnan, een voormalig James Bond, is het echter wel met de plotselinge ontwikkeling eens. De GoldenEye-ster werd tijdens de jaarlijkse Oscar Wilde Awards door de BBC gevraagd voor welke acteur hij zou gaan. Zijn antwoord? “Cillian Murphy zou het geweldig doen als James Bond in His Majesty’s Secret Service.”

Cillian Murphy was zelf ook aanwezig tijdens de prijsuitreiking, die voor de Oscars plaatsvond. Ook hij werd gevraagd naar de Bond-geruchten. De Oppenheimer-ster was er duidelijk over en gaf aan dat hij nog niets gehoord had van de Bond-geruchten. Bless him.

Vragen om problemen

Kiezen voor Cillian Murphy zou betekenen dat de volgende Bond-film direct al tegen de problemen aanloopt waar Daniel Craig ook mee kampte: de opnames voor Spectre waren loodzwaar voor de acteur, die aangaf liever zijn polsen door te snijden dan nog een 007-film te doen. Zijn leeftijd tijdens die opnames? 47. Exact even oud als Cillian Murphy nu is. Oftewel, niet een scenario waarmee de producenten nog vele jaren vooruit kunnen.

cillian murphy oscars 2024 oppenheimer
Cillian Murphy tijdens de Academy Awards (Afbeelding: ANP)

Sorry Oppenheimer-fans, Murphy gaat ongetwijfeld nog vele prachtrollen spelen, maar voor James Bond is het toch echt te laat. Uiteindelijk is dat alleen maar goed nieuws, want dat betekent dat de veelzijdige Ierse acteur des te meer tijd heeft voor een breed scala aan andere projecten.

En de bookmakers? Die blijven vrolijk geld innen. Laat dit soort updates dan ook vooral een les zijn die een hoop zeggen over hoe ‘wetenschappelijk’ de ranglijstjes van wedkantoren zijn. Niet dus. Gelukkig hebben we in de tussentijd al een ander opvallend sterk Bond-avontuur om te checken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.