Metro
Metro Films & Series 22 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Marble Media is een gezapig feestje zonder de bedenkers

Tja, Marble Mania. Knikkeren met BN’ers, Jack van Gelder als commentator en Winston Gerschtanowitz als presentator. Duurt de lockdown nu echt te lang of geven we het nog een tweede kans? TV-kijkers gingen los op Twitter en het grootste deel was genadeloos.

Het concept komt van de broers Jelle en Dion Bakker. Jelle is autistisch en bouwt al van jongs af aan de meest bizarre en uitgebreide knikkerbanen. Dion verzon daarbij competitie met teams en een eigen YouTube-kanaal Jelle’s Marble Run. Dit werd een wereldhit, en eerlijk is eerlijk: het YouTube-account is verslavend. Maar wat blijft ervan over als dit wordt verpakt in een plastic format met BN’ers?

Marble Mania is een feestje zonder de bedenkers

Nou, de bedenkers in ieder geval niet. Het doet Jelle te veel pijn naar het SBS-programma te kijken. Aanvankelijk werden de twee broers nog betrokken bij Marble Mania, het is tenslotte hun concept. Maar uiteindelijk konden ze niet akkoord gaan met een voorstel van John de Mol. Op de inhoud daarvan willen de broers niet ingaan.

Wat overblijft is de zoveelste show met BN’ers, die zoveel rijker was geweest als de authentieke knikkerbroers ook een rol hadden gehad. De nadruk ligt nu op flauwe spelelementen, terwijl de knikkerbanen zelf juist onderbelicht raken. ‘Ik heb toch een beetje het idee dat ik naar het kinderfeestje van Wesley Sneijder zit te kijken’, reageert een kijker.

Twitter gaat los

Wat Marble Mania gisteravond wel spannend maakte, was de trending hashtag #marblemania op Twitter. De meeste kijkers waren genadeloos, een enkeling kijkt volgende week weer. Dan maken Simon Keizer, Nick Schilder en Kees Tol plaats voor Ronald de Boer, Giovanni van Bronckhorst en Wesley Sneijder. Een overzicht van de reacties.

Er waren ook nog wat positieve kijkers.

Bekijk aflevering 1 van Marble Mania hier terug.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.