Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 22 dec 2020

James Bond staat te koop (en er is haast bij geboden)

Nadat Apple en Netflix een jaar geleden naar verluidt MGM wilden overnemen, de studio achter onder andere James Bond, staat het bedrijf nu echt in de etalage. Dat meldt de gereputeerde krant Wall Street Journal. Geen loos gerucht of anonieme bron dus.

MGM is ontstaan na het samenvoegen van drie legendarische studio’s: Metro Pictures, Goldwyn Pictures en Louis B. Mayer Pictures. Al vanaf de eerste Bond-film was MGM erbij, maar ook de Pink Panther, Rocky en The Hobbit-films komen uit hun koker. Op televisievlak geldt hetzelfde voor bijvoorbeeld The Handmaid’s Tale.

MGM in de etalage

In 2009 ging de studio al bijna failliet, en de afgelopen jaren waren ook zwaar. Vandaar dat men er ook niet van opkeek dat Netflix en Apple naar verluidt interesse hadden in een overname. De pandemie doet daar nog een flinke schep bovenop. De nieuwste Bond-film, No Time to Die, ligt op de plank te wachten tot er genoeg bioscopen uit zijn. Door leningen kost elke maand dat die film niet uitkomt 1 miljoen dollar voor MGM aan rente.

Wall Street Journal schrijft dat MGM actief bezig is met het verkopen van het bedrijf, met behulp van investeringsbanken Morgan Stanley en LionTree LLC. Daar hangt de studio naar verluidt een prijskaartje van 5.5 miljard dollar aan. Daarmee zou de koper niet alleen het bedrijf zelf maar ook alle films in handen krijgen die MGM ooit heeft uitgebracht.

Jagen op James Bond

Volgens de journalisten van Wall Street Journal heeft MGM er vertrouwen in dat een streamingdienst die haar bibliotheek uit wil bouwen dat wel op zal willen hoesten. Zonder een eigen streamingdienst en zonder inkomsten lijkt de conclusie duidelijk: MGM wordt de eerste grote Hollywood-studio die door de pandemie omvalt.

Daarmee gaat een groot stuk filmgeschiedenis ‘verloren’. Het is een wereld van contrasten, maar hopelijk kan een Disney of Netflix de reus redden. Niemand haalt immers zijn neus op voor de kans om de James Bond-films in handen te krijgen. De grote vraag is: voor welke prijs? Zeker gezien MGM op een afgrond afstevent is de onderhandelingspositie van de studio niet al te sterk.

Wordt ongetwijfeld vervolgd. Lees ondertussen hier wat voor astronomisch bedrag MGM wilde hebben voor de streaming-rechten van No Time to Die.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

WSJ

Reageer op artikel:
James Bond staat te koop (en er is haast bij geboden)
Sluiten