Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 12 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Top 5 best bekeken Netflix-series ooit: welke heb jij al gezien?

De afgelopen weken kon je niet om Bridgerton heen. De eerste Netflix-serie van mega-producer Shonda Rhimes is een enorme hit. De streamingdienst rekent uit dat de miniserie in de eerste vier weken door 63 miljoen huishouden zal zijn gekeken.

Daarmee komt Bridgerton nipt in de top vijf van best bekeken serie-debuten op Netflix terecht. Volgens het bedrijf is scoorde de serie het op vier na best bekeken debuut ooit, wat series betreft. Dan vraag je je natuurlijk meteen af: hoe ziet dan de hele top vijf eruit?

Top 5 best bekeken Netflix-series

Helaas valt die vraag niet simpelweg te beantwoorden met een top vijf. Netflix deelt zelden kijkcijfers, en is ook nog eens selectief in welke statistieken het wel en niet deelt. Kijkcijfers zijn voor de streamingdienst meer een marketing-tool dan wat je bijvoorbeeld van televisiezenders gewend bent, waar iedereen kan opzoeken hoe goed het NOS-journaal is bekeken.

Wat ook niet helpt is dat het bedrijf de afgelopen jaren heeft veranderd hoe het meet. Sinds een tijdje tel je al als een kijker als je ook maar twee minuten van een serie of film hebt gekeken. Dat je de titel in kwestie daarna meteen weer hebt afgezet, maakt niet uit.

Toch is Newsweek eens gaan graven. De Amerikaanse publicatie is in de archieven gedoken, heeft de bekendgemaakte cijfers naast elkaar gelegd en heeft zo alsnog de top vijf best bekeken Netflix-debuten ooit samengesteld. Voor de duidelijkheid: het gaat hier enkel om series, en hoe goed ze in de eerste vier weken zijn bekeken. Let’s go.

5. Bridgerton: 63 miljoen

Bridgerton komt op 5 binnen met 63 miljoen huishoudens. Een droomdebuut op Netflix voor Shonda Rhimes, die voor ABC de hitserie Grey’s Anatomy oplverde. Ze heeft een megadeal met Netflix gesloten, dus fans kunnen de komende jaren op meer hits rekenen. Al zal een extra aantal seizoenen voor Bridgerton voor de meeste abonnees waarschijnlijk al genoeg zijn.

4. Tiger King: 64 miljoen

Tiger King weet nipt Bridgerton te verslaan. Het voelt door de pandemie echt als jaren geleden, maar vorig jaar wist Joe Exotic helemaal viral te gaan. Films kregen groen licht, spin-offs werden gepland en de plottwists bleven zich achteraf nog opstapelen. Wat een verhaal.

3. Stranger Things seizoen 3: 64 miljoen

Netflix cancelt tegenwoordig veel nieuwe series al na het eerste seizoen. Nieuwe shows maken levert meer nieuwe abonnees op dan eeuwig door blijven gaan met oude series. Stranger Things is de uitzondering op die regel. Ook het derde seizoen wist te scoren, met 64 miljoen huishoudens die in de eerste vier weken de nieuwe afleveringen checkten.

2. La Casa de Papel seizoen 4: 65 miljoen

Hetzelfde geldt voor La Casa de Papel, of Money Heist, zoals de Netflix Original ook wel bekend staat. Maar liefst 65 miljoen huishoudens zetten hun televisie aan om het nieuwste seizoen te streamen in de eerste vier weken na de première. Gelukkig weten we al dat er een vijfde seizoen komt. Oftewel, een kans om nog een plekje in deze top vijf te veroveren…

1. The Witcher: 76 miljoen

63, 64, 65 miljoen: de bovenstaande series zitten opvallend dicht bij elkaar. Dat maakt het des te duidelijker dat The Witcher de onbetwiste koning is. De fantasy-serie van Netflix is namelijk in de eerste vier weken door maar liefst 76 miljoen huishoudens gekeken. Wat een gat! Het is dan ook niet zo gek dat de streamingdienst al aan een nieuw seizoen, een film en een spin-off werkt. Het bedrijf noemde The Witcher seizoen 1 haar grootste eerste seizoen van een serie… ooit.

Newsweek

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.