Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Entertainment 16 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Gratis studie, lage huur, vette clubs: de beste stad voor 30-minners

Er is een plek in Europa waar je gratis kunt studeren, goedkoop kunt wonen en subliem kunt feesten. Een stad die vernoemd is naar de rimpelingen van de rivier die erdoorheen stroomt, is het meest geschikt voor mensen zonder rimpels. We hebben het over de hoofdstad van Litouwen: Vilnius.

Zoals altijd gooit Nederland ook dit jaar weer hoge ogen in de lijst van de gelukkigste landen van het World Happiness Report. Wie echter naar specifiek naar het geluksniveau van dertigminners kijkt, ziet dat de kaarten anders zijn geschud. Hier komt Nederland als negende uit de bus, achter landen als Roemenië, Servië en nummer 1 Litouwen. In tegenstelling tot bij ons, zijn jongeren in deze landen nog niet kansloos op de woningmarkt. 

Vilnius staat bovenaan de lijst. 30-minners geven hun leven hier een 7,8. Het weer is er weliswaar koud, maar de clubscene is er stomend heet. Studeren is bovendien gratis.

Vilnius: onbeminde stad waar jongeren het gelukkigst zijn

Hoewel Vilnius met 600.000 inwoners net zo groot is als Rotterdam, is het bij toeristen onbekend en onbemind. De Litouwers zelf noemen hun stad de G-spot van Europa, omdat niemand hem kan vinden. 

Qua woonlasten is het prima toeven in Vilnius. Een gemiddelde studio kost 100 tot 500 euro per maand. Vele malen goedkoper dan een woning in de grote Nederlandse steden, die tot de duurste van Europa behoren. 

Studeren is gratis, althans, voor Litouwers die hoge cijfers haalden op de middelbare school. Internationals betalen ongeveer dezelfde prijs als in Nederland: zo’n 2000 euro per jaar. Ook best te doen.

Vilnius uitgaan club stad Europa jongeren gelukkig
Club Opium in Vilnius (Afbeelding: Go Vilnius)

Tot slot staat Litouwen bekend om zijn levendige uitgaansleven. Dit concentreert zich in drie straten die samen een driehoek vormen. Je vindt er café’s, bars en clubs.

Vilnius gelukkig jongeren stad Europa
De traditioneel Litouwse bar Å nekutis (Afbeelding: Go Vilnius)

In de kleurrijke bar Snekutis drink je een halve liter bier voor 4 euro. Niet zo goedkoop als in dit vakantieland in Oost-Europa, maar dat heeft dan ook het goedkoopste bier van Europa.

Top 10 beste landen in de wereld voor jonge mensen

In Litouwen geven de jongeren hun leven het hoogste cijfer van de hele wereld: een 7,8. Nederland staat op nummer 9. Bij ons geven de jongeren hun leven een 7,2. Dit is de hele top tien van jongeren uit het World Happiness Report.

Land in EuropaRapportcijfer van jongeren voor hun levensgeluk
1. Litouwen7,8
2. Israël7,7
3. Servië7,7
4. IJsland7,6
5. Denemarken7,3
6. Luxemburg7,3
7. Finland7,3
8. Roemenië7,3
9. Nederland7,2
10. Tsjechië7,2
Bron: World Happiness Report

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.