Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Geld & Carrière 20 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

In deze Europese landen is je euro meer dan het dubbele waard

Bijna iedereen in Nederland verdient meer salaris dan vorig jaar. Maar aangezien de prijzen bijna net zo hard stijgen, hebben we er weinig aan. Tenzij we ons loon meenemen naar een goedkoop land en het daar uitgeven.

De lonen in Nederland stijgen in 2024 naar verwachting gemiddeld met 5,4 procent, maar de prijzen gaan met 3,6 procent omhoog. Schiet niet heel erg op dus. Het meest profijt van je hogere loon heb je als je het meeneemt naar een land waar de prijzen het laagst liggen. In dit artikel lees je in welke Europese landen je euro het meest waard is − qua kosten van het levensonderhoud, prijzen in de supermarkt én de rekening in restaurants en cafés.

De koopkracht per land in Europa

Met koopkracht bedoelen we de waarde van je inkomsten afgemeten tegen de hoogte van de prijzen in een bepaald land. Dit is niet zo rechttoe rechtaan als het klinkt. In sommige landen zijn bijvoorbeeld de prijzen in de supermarkt laag, maar de prijzen in de restaurants hoog. In dit artikel bekijken we daarom op drie verschillende gebieden hoeveel waarde je euro heeft. We geven per gebied een top tien van de meest goedkope Europese landen en we werpen een blik op de prijzen in West-Europa.

Als eerste geven we een algemene score aan de kosten van levensonderhoud, daarna beoordelen we de prijzen in de supermarkt en tot slot taxeren we de prijzen van restaurants en cafés. 

De goedkoopste vakantielanden in Europa

We meten de relatieve koopkracht van je euro in de verschillende Europese landen door elk land te vergelijken met New York. De prijs aldaar is indexcijfer 100. Scoort een land 80 op ‘prijzen in de supermarkt’, dan betekent dit dat je in dit land 20 procent goedkoper uit bent aan de kassa dan in New York. Door de scores van de Europese landen met elkaar te vergelijken, kun je zien waar je euro het meeste waard is.

Allereerst de kosten van het levensonderhoud. Tot de kosten van levensonderhoud behoren onder andere de prijzen van het openbaar vervoer, energie en levensmiddelen.

LandKosten levensonderhoud
1. Noord-Macedonië34.1
2. Bosnië-Herzegovina34.7
3. Servië38.3
4. Bulgarije38.7
5. Roemenië38.8
6. Albanië40.8
7. Montenegro40.9
8. Polen41.9
9. Hongarije43.4
10. Portugal46.6

We zien dat in Noord-Macedonië de kosten voor het levensonderhoud het laagst van heel Europa zijn, en dat is lang niet het enige moois dat over dit land te vertellen valt. Ten opzichte van Nederland (64.3), dat in Europa op de tiende plaats staat van duurste landen qua levensonderhoud, is je euro in Noord-Macedonië zelfs bijna dubbel zoveel waard.

Van de West-Europese landen scoren Portugal (46.6) en Spanje (49.4) het best. Duitsland (62.7) is ook iets goedkoper dan Nederland. Zwitserland (112.2) is enige Europese land waar het leven nog duurder is dan in New York.

Goedkoopste supermarkten van Europa

Nu gaan we een laagje dieper en zoomen specifiek in op de prijzen in de Europese supermarkten. Wederom gaat het om de relatieve waarde van je geld in vergelijking het supermarkten in New York.

LandPrijzen in de supermarkt
1. Noord-Macedonië31.2
2. Bosnië-Herzegovina32.7
3. Servië35
4. Polen35.9
5. Montenegro36.3
6. Roemenië36.4
7. Bulgarije37.6
8. Albanië39.4
9. Hongarije39.5
10. Kroatië42.6

Wie in New York voor 100 euro boodschappen zou doen, krijgt diezelfde producten in Noord-Macedonië voor slechts 31,20 euro. In Nederland zouden deze boodschappen 57,40 euro kosten. Qua prijsniveau in de supermarkt staan we in Europa op de twaalfde plaat op de ranglijst van dure naar goedkope landen. De prijzen in Portugal (42.9) en Spanje (45.1) liggen wederom lager, maar in Duitsland (57.6) ietsje hoger.

Goedkoopste restaurants en cafés van Europa

Tot slot de prijzen in de Europese restaurants en cafés, afgemeten tegen die in New York.

LandPrijzen in het restaurant
1. Bosnië-Herzegovina22
2. Noord-Macedonië22.8
3. Servië30.4
4. Albanië31
5. Bulgarije32.8
6. Tsjechië34.5
7. Roemenië35
8. Slowakije35.5
9. Montenegro35.6
10. Polen35.7

Als je het goedkoopst wil uit eten, ben je in Bosnië-Herzegovina aan het juiste adres. De restaurants zijn er bijna drie keer zo goedkoop als in Nederland (61). Ook Tsjechië (34.5) is een aanrader als je goedkoop wil uiteten. Wie in West-Europa het goedkoopst wil uiteten, gaat naar Portugal (37.9), Spanje (44) of Duitsland (52.5). In Zwitserland (104.1) hanteren ook de restaurants hogere prijzen dan die in New York.

Bekijk hier de prijzen van supermarkten, restaurants en het levensonderhoud in alle Europese landen op de website van datasite Numbeo.

De goedkoopste vakantiestad van Europa

Al eerder lichtten we de goedkoopste vakantiestad van Europa uit, een stad cultuur, natuur én een verrassend veelzijdige cuisine.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.