Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Samenleving 9 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse meisjes vallen op in drankgebruik Europese jongeren

Ook voor hedendaagse pubers lonkt de fles als oplossing voor slechte cijfers, onbeantwoorde liefdes en hardnekkige acne. Vooral de Nederlandse meisjes horen bij de grootste drankorgels van Europa; slechts in vier landen drinken tienermeiden meer alcohol.

In het meest recente onderzoek van het OECD naar het drankgebruik onder Europese pubers, maakte meer dan een derde van de 15- en 16-jarigen zich de afgelopen maand schuldig aan hevig drankgebruik. Verrassend genoeg lonkt in Nederland de zelfvernietiging het meest voor meisjes, al moet daar wel een kanttekening bij worden geplaatst. 

Top 10 drankgebruik onder Europese jongeren

De Scandinavische landen hebben het in de meeste lijstjes het beste voor elkaar. In de meest recente cijfers van het OECD over drankgebruik onder jongeren is dit wederom het geval. Maar ook weer niet. Ze bezetten zowel de eerste als de laatste plek qua jeugdige consumptie van alcohol in Europa. Dit is de top 10.

Europees landPercentage jongeren dat minstens één keer in dertig dagen hevig dronk
1. Denemarken59 procent
2. Duitsland55 procent
3. Oostenrijk49 procent
4. Slowakije47 procent
5. Kroatië45 procent
6. Nederland43 procent
7. Hongarije42 procent
8. Bulgarije42 procent
9. Slovenië41 procent
10. Malta41 procent
Bron: OECD

De IJslandse jongeren zijn veruit het braafst van heel Europa. Slechts 8 procent van de 15- en 16-jarigen maakte zich de afgelopen dertig dagen schuldig aan hevig alcoholgebruik. Noorwegen, Zweden en Finland staan op plek twee, drie en vier van onder. In Denemarken wonen juist de meest onstuimige jongeren van Europa. Een stevige 59 procent van de 15- en 16-jarigen keek de afgelopen maand problematisch diep in het glaasje.

Nederlandse meisjes drinken veel alcohol

Wat de Nederlandse jongeren betreft, scoren vooral meisjes hoog qua problematisch gebruik van alcohol. 44 procent van hen maakte zich hier de afgelopen maand schuldig aan. Bij de jongens was dit 41 procent. De meisjes nemen hiermee de vijfde plaats in binnen Europa. De jongens vinden we pas terug op de elfde plaats.

Een kanttekening hierbij is dat ‘hevig drankgebruik’ voor meisjes en jongens een verschillende betekenis heeft. Waar voor jongens zes glazen per avond of meer als hevig drinken wordt gezien, is dit voor meisjes vier glazen of meer. Absoluut gezien drinken jongens dus nog steeds meer dan meisjes. 

Onschuldige destructiedrang of serieuze alcoholproblematiek? Goed dat de Nederlandse meisjes zich losrukken uit het keurslijf of juist zorgelijk? Bij Manners laten we het oordeel zoals altijd graag over aan de lezer.

Geen land is blij met zuipende jongeren, zou je zeggen. Toch is er ook een land dat zijn jongeren de afgelopen jaren juist aanmoedigde om méér alcohol te drinken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.