Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Samenleving 8 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

De actiefste landen volgens WHO en ‘te dik Nederland’ verrast

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is iedereen die minder dan 150 minuten per week beweegt ‘onvoldoende fysiek actief’. Oftewel: lui. Het blijkt dat inwoners van sommige Europese landen veel actiever zijn dan andere.

Nederlanders zijn wel te dik (hebben we het over overgewicht door ongezonde leefstijl), maar niet lui. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie naar de fysieke inspanning van Europeanen. Van alle landen in Europa bezetten we een nette vierde plaats qua meest actieve inwoners. De Duitsers zijn juist het meest luie volk van Europa.

Top 10 Europese landen met meest actieve inwoners

In het onderzoek werden inwoners uit alle Europese landen bevraagd naar hun mate van fysieke activiteit per week. Mensen die meer dan 150 minuten per week matig intensief bewegen (bijvoorbeeld wandelen met 5 kilometer per uur, dansen, tuinieren of fietsen), scoren een voldoende. Zij die dat niet halen, krijgen een onvoldoende. Hieruit destilleerde de WHO een ranglijst van meest actieve inwoners per land in Europa.

LandPercentage voldoende actieve inwoners
1. Finland81 procent
2. Zweden75 procent
3. Litouwen71 procent
4. Nederland70 procent
5. Spanje70 procent
6. Luxemburg70 procent
7. Denemarken69 procent
8. Letland68 procent
9. Frankrijk67 procent
10. Oostenrijk66 procent
Bron: Wereldgezondheidsorganisatie

De Finnen spannen zich het meest in van alle Europeanen. Maar liefst 81 procent van de inwoners beweegt minimaal 2,5 uur per week met matig fysieke intensiteit. In Nederland ligt dat percentage op 70 procent. Ook best prima.

De top 10 meest luie landen in Europa

Als we ons richten op de onderkant van Europa, zien we pas hoe groot de verschillen tussen Europeanen zijn. Je zou niet zeggen dat er zoveel verschillen zitten tussen Duitsers in Finnen, maar qua fysieke inspanning is de kloof enorm. 81 procent minimaal fitte Finnen tegenover 52 procent fysiek capabele Duitsers.

LandPercentage voldoende actieve inwoners
1. Portugal52 procent
2. Duitsland52 procent
3. Cyprus53 procent
4. Italië54 procent
5. Malta55 procent
6. Bulgarije59 procent
7. Hongarije59 procent
8. Griekenland60 procent
9. België61 procent
10. Roemenië62 procent

Bij onze Oosterburen haalt amper de helft van de bevolking het minimale inspanningsniveau. Ook de Italianen, Grieken en Belgen zijn niet bepaald fit.

Was machst du, WHO?

Waar maakt de Wereldgezondheidsorganisatie zich druk over, zouden mensen (en vooral Duitsers) zich af kunnen vragen. Hier heeft men op geanticipeerd. Als we iedereen boven de 2,5 uur intensieve activiteit per week zouden kunnen krijgen, bespaart dit in Europa 8 miljard euro aan kosten in de gezondheidszorg, 3,5 miljoen depressies, 3,8 miljoen hartaanvallen en 400.000 gevallen van kanker. Op zich wel een goed punt.

Behoor jij tot de 30 procent Nederlanders die 150 minuten bewegen per week niet haalt? Probeer dan eens deze workout. Kun je gewoon bij op de bank blijven zitten.

Step Up! Tackling the Burden of Insufficient Physical Activity in Europe

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.